Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hiába a felszólítás, nincs tűzszünet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 25. 16:32

Harmadik napja lövik egymást a kambodzsai és a thaiföldi hadsereg egységei a két ország közötti határ egyik vitatott szakaszának térségében. A szemben álló erők vasárnapra virradóra tüzérséggel is támadták egymást – számolt be kambodzsai forrásból a harcokról április 24-én, vasárnap a a dpa német hírügynökség.

Nem hivatalos összesítések szerint eddig tíz halottja van a két oldalon a harcoknak, amelyek ismét a Preah Vihear szentély környékén robbantak ki a hét végén. A két ország közötti 798 kilométeres határvonal sok térsége vitatott, közöttük az a rész, ahol február után most ismét dörögnek a fegyverek. A két ország fegyveres erői 2008 óta többször is összecsapásokba keveredtek egymással ennek a szentélynek a környékén, amelyet nemzetközi bíróság ítélt Kambodzsának, és az UNESCO három évvel ezelőtt a világörökség részévé nyilvánított.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára már szombaton azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket. Martin Nesirky, a világszervezet főtitkárának szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy Ban Ki Mun szerint a kambodzsai–thaiföldi vitát katonai eszközökkel nem lehet megoldani. A főtitkár komoly párbeszédre szólította fel Kambodzsát és Thaiföldet, hogy tartós megoldást találjanak a konfliktusra, amely miatt már falusiak ezrei menekültek el a határ mindkét oldalán a harcok sújtotta térségből.

CímkékENSZtüzér