Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra összecsaptak a fegyveresek Dél-Szudánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 25. 18:36

Újabb 55 halálos áldozata van különböző dél-szudáni fegyveres alakulatok összecsapásainak – közölte április 24-én, vasárnap a függetlenségét népszavazáson kimondó Dél-Szudán egy kormánytisztviselője és a hadsereg főparancsnoka.

Ezúttal is a déli országrész nemzeti hadseregévé előlépett, korábban még lázadónak számító Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg (SPLA) egységei ütköztek meg egy milícia tagjaival. A szóban forgó milícia ezúttal Gabriel Tang hadúré.

A kormánytisztviselő és a hadseregparancsnok szerint Tang milicistái támadták meg a katonai egységet szombaton Kaldak helységnél, Jonglei államban. A három óráig tartó harcban meghalt a támadók 55 embere, köztük öt tábornok. Kis híján életét vesztette maga Tang is, néhány tábornokot pedig fogságba ejtettek az SPLA katonái.

Az SPLA nem közölte, hogy lennének veszteségei, de mindkét fél elismerte, hogy több tucatnyi emberük megsebesült. A kormánytisztviselő szerint az SPLA 34 katonája és 43 milicista fekszik sebesülten a Malakal városban lévő kórházban.

Összecsapások voltak a múlt héten az SPLA és más milíciák között is az olajtermelő Egység államban. Akkor a hadsereg elismerte 20 katonája elvesztését, és azt állította, hogy megöltek több mint 60 milicistát. A múlt heti harcok miatt azóta több ezer lakos elmenekült Egység államból.

Szudán déli részének lakosai januárban népszavazáson döntöttek arról, hogy országrészük szakadjon el az északitól, és alkosson önálló államot. A szétválásig kevesebb mint három hónap van hátra. A kedélyek azonban azóta sem csitultak délen, gyakoriak az összecsapások a hadsereg és különböző – arab, illetve fekete bőrű – milíciák között. Ezeknek január óta már több mint 800 halálos áldozatuk van, és hatásukra 94 ezer ember kényszerült lakhelye elhagyására az ENSZ szerint.

CímkékENSZ