Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida erősödésétől tart a német hírszerzés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 25. 20:40

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet erősödésétől tart a líbiai események kapcsán a német hírszerzés (BND). A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lap értesülése szerint Ernst Uhrlau, a hírszerzés vezetője több forrásból is olyan információkkal rendelkezik, amelyek szerint az al-Kaida számos tagja Afganisztánból és Pakisztánból Líbiába utazott, hogy ott a felkelők oldalán a Kadhafi-rezsim ellen harcoljon.

A BND tudomást szerzett arról is, hogy Líbiával kapcsolatban nem csupán a terrorszervezet központi csoportja aktivizálódott, hanem az al-Kaida regionális, a különböző Maghreb-országokban tevékeny szervezetei is a líbiai lázadókat támogatják. Ez elsősorban az al-Kaida algériai csoportjára vonatkozik, amely a kilencvenes évek végén alakult, és az egyik legveszélyesebb, illetve legjobban szervezett sejtnek számít. A terrorcsoport az elmúlt időszakban elsősorban emberrablásokkal és különböző algériai célpontok elleni terrortámadásokkal hívta fel magára a figyelmet.

A német hírszerzés információi szerint a terrorszervezet – úgymond – profitál abból is, hogy az utóbbi hetekben valamelyest gyengültek a Kadhafihoz hű erők pozíciói, és a diktátor katonái már nem képesek valamennyi fegyverraktárt ellenőrizni. Mindez azt eredményezte, hogy az al-Kaida Líbiába beszivárgott harcosai néhány fegyverraktárból jelentős fegyverutánpótláshoz jutottak.

A BND szerint a nemzetközi terrorszervezet a líbiai harcokat felhasználja arra is, hogy soraiba újabb tagokat toborozzon. Az interneten egyre több olyan felhívás jelenik meg, amelyekben az al-Kaida Líbiát – Irak és Afganisztán után – a „globális dzsihád" harmadik fő csatamezejeként említi.

CímkékAfganisztán