Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A jobbak még jobbak lettek”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. április 26. 6:01

A debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium kilencedik évfolyamán harminchárom diák tanul heti egy órában a honvédelemről, a tizenegyedikesek közül pedig tizennyolcan részesülnek a speciális képzésben heti két órában. A képzés itt is roppant sikeres.

Debrecen önkormányzata és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár között 2009-ben született megállapodás a katonai pálya népszerűsítése, a Magyar Honvédség személyi állománya utánpótlásának elősegítése és a különböző tevékenységek összehangolása céljából. Ennek értelmében Debrecen huszonnyolc általános iskolájában 2010 áprilisától délutáni, tanórán kívüli foglalkozás keretében elkezdődött a honvédelmi ismeretek oktatása a hetedik, illetve nyolcadik osztályos tanulók részére. A tantárgy igen népszerű lett a gyerekek körében, a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonái által tartott órákra összesen csaknem hatszázan járnak. 2010 szeptemberétől az együttműködési megállapodás szerint két debreceni középiskolában, a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumban, illetve a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskolában tanulhatnak a diákok katonai alapismereteket.

A Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium kilencedik évfolyamán harminchárom diák tanul heti egy órában a honvédelemről, a tizenegyedikesek közül pedig tizennyolcan részesülnek a speciális képzésben heti két órában, a következő tanévtől pedig heti négyben. „Mindkét évfolyam esetében a tanrendbe intergráltuk a tárgyat", mondja kérdésünkre Berkecz Gábor kollégiumvezető, aki az intézmény külső kapcsolattartója is ezen a területen. „Korábban éveken át létezett nálunk honvédelmi fakultáció, illetve hadtörténeti szakkör, egyaránt nagy sikerrel. Sok diákunk ezek hatására választotta a katonai hivatást."

1595917557
A tantárgyat a Bornemissza Zászlóalj kiválóan képzett oktatói tanítják, akiket a diákok az első perctől kezdve nagyon pozitívan fogadtak. „Nemrég készült nálunk egy házi minőségbiztosítási felmérés, aminél 90 százalékos volt a pozitív minősítés a katonai alapismereteket illetően", mondja Berkecz Gábor. „Arra a kérdésre pedig, hogy szimpatikusnak találják-e a Magyar Honvédséget, a diákok száz százaléka igennel válaszolt. Nemhogy csökkenne a lelkesedésük, hanem inkább azzal kell szembenéznünk, hogy többen szerették volna tanulni a tárgyat, mint ahányan végül felvehették. A katonák iránti rokonszenv persze nem meglepő, hiszen Debrecen katonaváros, a gyerekeknek természetes, amikor dandársorakozót látnak, vagy a városi ünnepségeken találkoznak az egyenruhásokkal." A tantárgy hasznosságáról a szülők is meggyőződtek szeptember óta. „Akadt olyan anyuka, aki sírva hívott fel minket, mert a gyereke végre talált magának valami perspektívát, egy olyan pályát, ami igazán érdekli és motiválja, korábban ugyanis sem célokat, sem lehetőségeket nem látott maga előtt", eleveníti fel a kollégiumvezető.

Az iskola egyik tanóráját, illetve a diákok látványos bemutatóját februárban dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is megtekintette, a napokban pedig egy francia katonai delegáció pillantott bele az intézményben zajló oktatásba. A delegáció tagjai szintén elismerésüket fejezték ki a látottak alapján a KatonaSuli programmal és a honvédelmi nevelés előtérbe helyezésével kapcsolatban.

„A katonai alapismeretek órákon a katonák rendkívüli fegyelmet tartanak, ami sok gyereknek segített", mondja Berkecz Gábor. „Azt mondanám, a jobbak még jobbak lettek, ők egyenesen szárnyalnak, a rosszabb magatartású tanulók pedig kezelhetőbbé váltak. A hatás az egyéb órákon is érezhető, bár csodákat természetesen nem várunk. A pozitív eredmények azonban tagadhatatlanok."

Az intézmény a jövőben is igyekszik majd szélesíteni partnerkapcsolatait a Magyar Honvédséggel, a Honvédelmi Minisztériummal, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel és a Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolával. „Igyekszünk minden diák számára lehetővé tenni a tantárgy felvételét, aki csak érdeklődik a honvédelem, a katonaélet iránt", mondja Berkecz Gábor.

(forrás: Katonasuli.hu)