Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hideglelés - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. február 6. 13:48

Bár az eredeti tervek szerinti jég alá merülésnek nem kedvezett a januári időjárás, a szentesi búvárok a fagypont közeli hőmérsékletű csongrádi Holt-Tisza vizében is „megmártóztak”, hogy felelevenítsék és gyakorolják a hidegvízi merüléssel kapcsolatos ismereteiket.

MH_borito_2023_02

Az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred búvárainak immár rendszeres év eleji programja a hidegvízi merülés. Bár egy laikus számára ennek minden tényező – például a plusz 2 Celsius-fokos vízközeg és a szinte teljesen nulla látótávolság – ellentmond, a katonák a kiképzési terv szerint hajtják végre ilyenkor is a feladataikat. Kívülről szemlélve a tevékenységüket, a különleges körülmények között történő merülés is éppúgy kezdődik, mint az év bármely időszakában, ám a beöltözés kissé jobban elhúzódó folyamat, hiszen plusz rétegek kerülnek a száraz búvárruha alá.

A felszerelés ellenőrzésében azonban nincs különbség, hiszen sem télen, sem nyáron nem engedhetik meg maguknak a rutinból végzett előkészületeket. A víz alatt ugyanis nincs bocsánat, egy rosszul összeállított, csatlakoztatott felszerelés életveszélyes lehet. Már pedig veszély vagy – ahogy a katonák nevezik inkább – kihívás adódik elég a hidegvízi merülések során is.

További részletek a Magyar Honvéd magazin február 10-én, pénteken megjelenő számában!