Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Híradó gyakorlat Hajdúhadházon

Szöveg: Nehéz Attila |  2011. július 13. 13:00

A hadsereg idegrendszere – tartják a híradókról, akik legtöbbször a háttérből segítik a többi katona tevékenységét. Feladatuk ellátásához felkészültnek kell lenniük, ezt többek között az olyan gyakorlatokon szerezhetik meg, amilyet a közelmúltban az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál hajtottak végre.

Az alakulat parancsnoksága az alegységeknél dolgozó híradók szakmai ismereteit közel egyforma színvonalra akarja hozni, a vezetői szándék pedig ismét találkozott az alulról jövő kezdeményezéssel. Ennek eredményeképpen Tulipán József százados, a híradó század tisztje megszervezhette a gyakorlatot, amelyet Hajdúhadház térségében hajtott végre a mintegy két tucat katona.

„Öt járművel települtünk ki a Vay Ádám Kiképzőbázis szomszédságában található kiserdőbe, ahol egymástól pár száz méterre jelöltük ki az állomások helyét. A magas antennák és teherautók álcázása után következhetett az összeköttetés felvétele. Miután két hasonló rendszerben működő rádió összehangolását nem tekintettük komoly szakmai kihívásnak, így nehezítettük a feladatot: különböző forgalmi rendszerek, azaz a régi orosz analóg és a modernebb norvég digitális készülékek közötti adás-vételt kellett a katonáknak kivitelezniük. Ezt a laikusok számára is érdekesnek tűnő kihívást – az „összerelézést" – sikeresen oldották meg a híradók"
– mondta a százados.

A gyakorlatról jegyzőkönyv készült, az elöljárók leszűrik a tapasztalatokat, s amennyiben hasznosnak ítélik a foglalkozást, a jövőben is lesz hasonló. Amennyiben lesz rá lehetőség, úgy a tervek szerint minden alkalommal kiemelnek majd egy-egy speciális híradós feladatcsoportot, amelynek sikeres végrehajtása esetén folytatódhat a katonák szakmai felzárkóztatása.

1595921719
 
1595921720
 

 
 Fotó: Híradó század