Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Híradó katonák lesznek

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2023. június 30. 13:06

Javában zajlik a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár infokommunikációs (híradó) alap szakmai tanfolyama, ahol a résztvevő altisztjelöltek eddig átfogó képet kaptak a mikrohullámú és vezetékes ismeretekről, a műholdas eszközökről, a rádiók kezeléséről; mindezek telepítését és használatát is gyakorolták. Felmerül persze a kérdés, hogy az itt tanulók vajon miért épp a katonai pályát választották?

_CSL1538a_1

A Vajdaságból érkezett, magyarkanizsai Lőrincz Bence közkatona már kiskorában is nagy érdeklődéssel hallgatta édesapja beszámolóit, milyen is volt katonának lenni.

„Már gyerekként eldöntöttem, hogy én is katona szeretnék lenni. Az is motivációt jelentett, hogy párom jelenleg őrmesterként szolgál a Magyar Honvédségben, korábban pedig a kadétprogramban is részt vett. A képzés is sokat jelentett számomra: mindenekelőtt megtanítottak minket arra, hogy összefogás, csapatmunka nélkül nem jutunk előbbre. Itt, a honvédségen belül mindenki bajtárs!” – mondja Lőrincz Bence, aki avatását követően a budapesti Petőfi-laktanyában kezdi meg hivatását, mint az egyik híradó raj parancsnok-helyettese.

_CSL1559_1

Varga Anett Kamilla közkatona – aki korábban ápolóként dolgozott – szintén családi indíttatás miatt választotta végül a Magyar Honvédséget, hiszen édesapja és édesanyja is Kecskeméten szolgál, nagybátyja pedig Szentendrén volt katona. Sőt, nagypapája alezredesi rendfokozatban Szabadszálláson katonáskodott. A fiatal lány szerencsésnek érzi magát, hogy képzése alatt elöljárói végig támogatták és sokat tanulhatott raj- és szakaszparancsnokaitól.

„Eredetileg képi felderítőnek akartam állni, végül aztán a híradó szakmát választottam, ami rendkívül komplex: sok mindenhez érteni kell ahhoz, hogy tökéletes munkát végezzünk. A későbbiekben szívesen kipróbálnám magam más területen is, amire nyílhat is lehetőségem, mert szerencsére a folyamatos fejlődést és tanulást támogatja a rendszer” – fogalmaz a közkatona, aki elsősorban szülővárosában, vagy Győrött folytatná szolgálatát. Érdekességként hozzáteszi, hogy barátai közül először többen kicsit csodálkoztak, hogy honvédnek állt, ám példája okán többen is komolyan elgondolkodtak a katonai szolgálat lehetőségén.

Varga Anett Kamilla és Lőrincz Bence közkatonák június végén vizsgáznak, és ha a megmérettetésen sikerrel járnak, július 15-én avatják őket altiszté.

_CSL1587_1