Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősítik a civil együttműködést a kibertérben

A Magyar Kiberbiztonsági Klaszter teljes körű tagjává vált a VIKI

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Őbudai Egyetem |  2023. június 30. 15:23

Az Óbudai Egyetem több vállalat együttműködésével 2022 márciusában alapította meg a Magyar Kiberbiztonsági Klasztert, melyhez június 28-án csatlakozott a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Zrt.

IMG_2862

Az idén februárban alakult Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) kiemelt feladataként kezeli a technológiai reziliencia, ezen belül a kiberbiztonság kérdését. Az Óbudai Egyetem és együttműködő partnerei számára egyfelől rendkívül fontos irányelv, hogy a jövőben olyan tudományos, innovációs tevékenységet és kutatás-fejlesztéseket végezzenek, melyek az emberek, vállalatok, egyéb szervezetek digitális életének és eszközeinek korszerű, hatékony kibervédelmét szolgálja a digitális térben. Másrészről a kiberbiztonsággal kapcsolatos tudatosság és ismeretek növelése érdekében a klasztertagok különös figyelmet fordítanak a hazai és nemzetközi szervezetekkel való együttműködésre. A minőségi, gyakorlatias – alap, mester, PhD és felnőtt – képzésre, hogy a szakmai társulás magasan kvalifikált hallgatókat delegálhasson a munkaerőpiacra.

A VIKI csatlakozása alkalmából rendezett összejövetel házigazdája, Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora kiemelte, hogy a Klaszter további célkitűzése, hogy a nemzeti kibervédelmi képesség növelése és a hazai, a nemzetközi vállalati szféra kibervédelmi technológiával történő kiszolgálása révén, meghatározó szerepet töltsön be Európában.

IMG_2878 másolat

A VIKI részéről Balogh Péter reziliencia központ vezető elmondta, hogy a kiberbiztonsági klaszterhez most társult, általa képviselt szervezet egy kutatóintézeteken alapuló gyorsító programot és tesztközpont-hálózatot épít abból a célból, hogy a haderőben meglévő végfelhasználókat összehozza a legjobb és leghatékonyabb innovátorokkal.

Ezen felül a tudományos kutatói és technológiai fejlesztéseket végző vállalatok számára védelmi jellegű projekteken keresztül konzorciumokban biztosít fejlődési lehetőséget, annak érdekében, hogy a haderő igényeihez a leghatékonyabb kettős felhasználású technológiai megoldásokat fejlesszék ki. Mindehhez elengedhetetlen a civil partnerekkel történő együttműködés elmélyítése. A Magyar Kiberbiztonsági Klaszternek a Zsámbékon épülő Jövőipari Tudományos és Innovációs Park, valamint az Óbudai Egyetem ad keretet és otthont.

IMG_2888 másolat