Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hirdesd hűségesen Isten igéjét”

Szöveg: HM Katolikus Tábori Püspökség - Katonai Ordinariátus | Fotó: a püspökség felvételei |  2023. október 27. 18:40

Egy püspöki szertartó, egy honvédtiszt-jelölt, egy szemináriumi hallgató és egy beteglátogató. A közös bennük, hogy október 26-án lektorokká avatta őket Berta Tibor dandártábornok, katonai ordinárius a Katolikus Tábori Püspökség kápolnájában.

DSC_3315

„A lektor a II. Vatikáni Zsinat után az első szolgálati fokozat. Feladata a liturgiában az evangélium kivételével az olvasmányok olvasása. Avatással emelik ki a hívők közül” – szól a tisztség hivatalos egyházi meghatározása. Ennél azonban jóval többről van szó: a liturgián való felolvasás a Szentírásból, hogy Isten igéje egyre jobban életté váljék az emberi szívekben. Ahogy a csütörtökön délelőtt megtartott, szentmisével egybekötött avatáson Berta Tibor tábori püspök kiemelte: a feladatuk egyre jobban megjeleníteni az Istent, Jézus Krisztust abban a környezetben, ahol élnek, dolgoznak.

„Ez egyfajta szilárdabb elköteleződés az Isten felé, az egyház felé. Ők most egy olyan felhatalmazást kaptak, hogy felolvashatnak a szentmisén, de az életükkel még jobban meg kell jeleníteniük ennek a küldetésnek a lényegét, mindenkinek a saját maga területén.” A négy lektor nagyon különböző háttérrel érkezett: Kiss Bertalan öt gyermekes családapa, a Katolikus Tábori Püspökség szertartója, Gelle Gábor harmadéves honvédtiszt-jelölt, Szalay György a Honvéd Kórházban beteglátogató szolgálatot lát el, Woditsch Péter pedig teológus hallgató és tartalékos hadnagy.

DSC_3329

„A ti vállalásotok azzal, hogy átveszitek a Szentírást a kezetekbe, annyit tesz, hogy 'alakítsd életed Krisztus keresztjének misztériuma szerint'! Ezekkel a szavakkal ér véget a papszentelés rítusa, de akár nős vagy, akár özvegy, akár pap, eszerint kell alakítani az életedet. A kereszténység nem könnyű: állandó küzdelem, harc saját magam gyöngeségei, hibái, bűnei, vétkei ellen, és harc azért, hogy fölfedezzem minduntalan az Atyának, az Isten arcát. Ez csak úgy lehetséges, ha Jézus Krisztussal napi, óráról órára, percről percre való kapcsolatom van. S ez benne az elképesztően nehéz. Az, hogy ha kimegyünk innen a kápolnából, utána én azt a Krisztust próbáljam elvinni mindenkihez, megmutatni mindenkinek, aki valójában ott van az én szívemben. Azt kívánom nektek, hogy a lektori szolgálatotokban mindig azt tartsátok a szemetek előtt, azt véssétek a szívetekbe, hogy az a könyv, amit kezetekbe kaptok, az az isteni kinyilatkoztatás szava, az Isten igéje. Ott van benne Jézus Krisztus, és nektek Őt kell megjeleníteni, először lelketekben, szívetekben, az értelmetekben, akaratotokban, s ha Ő ott megjelenik, akkor látni, érezni és tapasztalni fogják rajtatok, hogy Istennek egy sajátságosan lefoglalt emberek vagytok” – zárta homíliáját a katonai ordinárius.

A Katolikus Tábori Püspökség kápolnájában megtartott szentmisén és avatáson a lektorok meghívott családtagjai mellett a katonalelkészek is részt vettek.