Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hivatalosan is bemutatkozott a kínai drón helikopter

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. május 16. 8:07

Kína sikeresen végrehajtotta az első hivatalos tesztrepülést egy közepes méretű, pilóta nélküli helikopterrel, amelynek maximális felszálló tömege 757 kilogramm. A V750 jelzésű drón helikopter tesztrepülésére a Weifang Tianxiang Aerospace Industry, Weifangban található gyárában került sor, 2011. május 7-én.

Kínai hírügynökségi jelentések szerint a drón mintegy 10 perces repülés után sikeresen végrehajtotta a leszállást. A repülés során 25 méteres magasságban hajtott végre különböző manővereket a pilóta nélküli helikopter. A V750 első, nagyközönség előtti bemutatkozására 2010 novemberében került sor a Zhuhaiban megtartott nemzetközi repülőnapon, azonban a május 7-én végrehajtott repülés volt a típus első, hivatalos tesztrepülése.

A drón helikopter maximális terhelhetősége 80 kilogramm, hatótávolsága 500 kilométer. Folyamatosan több mint négy órát képes a levegőben tölteni, maximális sebessége 161 km/óra és 3000 méteres magasságba képes emelkedni.
Szakértők véleménye szerint a drón kiválóan alkalmazható különböző katonai eszközök esetleges szállítására, valamint felderítő és megfigyelő (erdőtüzek, stb.) feladatokra. Kínai katonai források azt mondják, hogy a V750 fedélzeti lokátorral, valamint nagyfelbontású kamerával is felszerelhető.
Kína a jelenleg tesztelt drón mellett rendelkezik kisméretű pilóta nélküli helikopterrel is, amelynek felszálló tömege mintegy 100 kilogramm.