Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Holland haditengerészek megöltek két kalózt a szomáliai partoknál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 6. 9:15

Holland haditengerészek megöltek két kalózt, 16-ot pedig foglyul ejtettek egy iráni halászhajó kiszabadítása közben a szomáliai partok közelében – jelentette be a holland védelmi minisztérium április 4-én, hétfőn.

A hétvégén történt incidens volt az első alkalom, hogy az Ádeni-öböl biztonságos forgalma fölött őrködő hollandok kalózokkal végeztek.

A Hr. Ms. Tromp nevű holland fregatt azt követően nyitott tűzet a kalózokra, hogy azok a megkaparintott iráni hajóról lövéseket adtak le a holland haditengerészek őrjáratát szállító két, felfújható motorcsónakra – közölte a védelmi minisztérium.

Tíz feltételezett kalózt foglyul ejtettek, amikor a fegyveresek megpróbáltak motorcsónakkal elmenekülni, hat továbbit pedig őrizetbe vettek magán a halászhajón, ahol rátaláltak a két korábban megölt társukra is.

Mint a De Telegraaf holland újság honlapján arról írt, hogy a két tetemtől tengerésztemetéssel váltak meg. A fregatt kapitánya a holland védelmi minisztériummal konzultálva döntött így, részben a nagy meleg miatt, részben pedig, mert nem volt egyértelmű, kinek is adhatnák át a földi maradványokat. Mielőtt a hullámsírba küldték, átvizsgálták a két holttestet.

Marloes Visser szóvivő elmondta, hogy a kalózokat, akik közül többen megsebesültek a lövöldözésben, kihallgatták a Tromp fedélzetén, de nem volt világos, hogy bárhol is bíróság elé állítják-e őket.

Egyébként miközben a hollandok átkutatták az iráni hajót, kalózok újabb csoportja bukkant fel, valószínűleg ők is szemet vetettek a halászhajóra. A Tromp legénysége figyelmeztető lövéseket adott le, mire a támadok visszavonulót fújtak.

Az akciót követően az iráni hajó legénységével együtt engedélyt kapott a távozásra.

A holland haditengerészek tavaly tíz szomáliai kalózt ejtettek foglyul, akik egy német konténerszállító hajóra támadtak. A tengeri rablókat Hamburgba küldték, perük novemberben kezdődött és várakozások szerint az év végén lezárul.

Címkékvizsga