Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Homokviharral szállnak szembe

2008. január 3. 9:27

A brit védelmi minisztérium egy 62 millió font értékű szerződést kötött az amerikai Boeing céggel nyolc darab, már meglévő Chinook helikopter felújításáról és átalakításáról, hogy azok a jövőben is alkalmasak legyenek az afganisztáni és az iraki hadszíntereken szolgálatot teljesíteni.

A poros és száraz hegyvidéki, illetve sivatagi környezetben ugyanis a technikai eszközöket extra terhelés éri, mely nagymértékben csökkenti az élettartamukat és a bevethetőségüket.

A brit Royal Air Force rendelkezik az Egyesült Államok után a le

gnagyobb Chinook-flottával, szám szerint 48 darab, nehéz terhek szállítására alkalmas forgószárnyast tartanak rendszerben. Ezek mind a Hamshire-ben található Odiham támaszponton állomásoznak. A három helikopterszázadba összesen 34 darab HC2, 6 darab HC2A és 8 darab HC3 alváltozatú Chinook tartozik. A tandemrotoros helikopterek képesek akár 55 felfegyverzett katona vagy 10 tonna teher elszállítására is, többek között a Land Rover terepjárók vagy akár külső függesztéssel lövegek mozgatását is megoldják.

 

Az iraki és az afga

nisztáni hadműveletekben nagy szerepet kapnak a helikopterek, mivel ezek a sokoldalú forgószárnyas repülőeszközök tudják a leghatékonyabban támogatni a szárazföldi csapatok hadműveleteit. Legyen szó akár ellátmány- vagy fegyverzetszállítási, akár kommandós akciók lebonyolításáról, helikopterek támogatása nélkül ezek szinte elképzelhetetlenek. A poros, forró, homokviharok által gyakran sújtott területeken azonban fokozott igénybevételnek vannak kitéve a különféle technikai eszközök, ezek közül is a helikopterek leginkább, hiszen a forgó rotorok még jobban felkavarják az apró köveket, a port és a homokot. A hajtóművekbe, illetve az elektronikai rendszerekbe bejutva ezek a kisméretű, de rendkívül kemény szemcsék hatalmas pusztítást visznek végbe, amely nagymértékben csökkenti az eszközök használhatóságát, rendelkezésre állását, ugyanakkor növeli a javítási, karbantart
ási időket és költségeket.

 

Éppen ezért szükség van a helikopterek megfelelő átalakítására és folyamatos karbantartására, hogy alkalmasak legyenek a speciális éghajlati és terepviszonyok között is megfelelően üzemelni. A brit haderőre hatalmas anyagi terhet rónak az afganisztáni és az iraki bevetések, ugyanakkor technikailag is nagy kihívásokkal küzdenek a hidegháború idején még zömmel európai hadszíntereken megvívandó hadműveletekre felkészített csapatok.

 

JETfly