Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyolc éve tart a többszereplős háború Izraelben

2008. január 3. 9:04

Miközben a palesztin szervezetek egymással is háborúznak, zajlanak a zsidó állam elleni hadműveletek is. A belső gondok azonban óriásiak, ezt mutatja az a palesztin közvélemény-kutatás is, melynek alapján elmondható, hogy napjainkban fokozatosan veszít népszerűségéből a Hamasz, hiszen a helyi lakosok már csak kevesebb mint 20%-a támogatja.

Ezzel szemben a Fatah – annak ellenére, hogy továbbra is korrupt, és alkalmatlan a szükséges feladatok ellátására – mindent megtesz az átszervezés érdekében, hiszen jelenleg népszerűbb a Hamasznál.

A Hamasz népszerűségének csökkenése annak köszönhető, hogy a szervezet képtelen volt rendben tartani a gázai gazdaságot, továbbá nem volt hajlandó felhagyni az Izrael elleni háborúskodással sem. Magán a Hamaszon belül is kialakult egy vita az említett esetek kapcsán, de továbbra is a radikálisok kerülnek ki győztesen a vitás helyzetekből.

Mindeközben az Izrael elleni háború tovább folytatódik. A

z évek során a zsidó állam Gázában kiépítette a saját információs hálózatát, ami a robotrepülőgépek használatával kiegészülve alkalmassá tette az országot, hogy célzott csapásokkal vegye fel a harcot a jelentősebb terrorista csoportok ellen. Ezek a támadások nagyrészt heti rendszerességgel zajlottak. Ezzel szemben a palesztinok leginkább csak saját gyártású Kassam rakétákat és gránátokat vetnek be a ritkán lakott dél-izraeli területeken.

A napi fél tucat rakéta és gránát elhanyagolható számú emberáldozatot követel, és az anyagi kár sem jelentős. Nagyobb a veszteség a palesztin oldalon, hiszen sok katona veszti életét a fegyverek élesítése közben, valamint a közelharcok során.

Az Egyesült Államokban zajló béketárgyalások eredményesnek bizonyulnak, hiszen a Fatah kész tárgyalni Izraellel.

A palesztinok számára a 2000 nyarán körvonalazódott feltételrendszer lett volna kedvező, de ezt elutasították, aminek következménye egy végeláthatatlan háború lett. Az eddigi áldozatok száma megközelíti a 6000 főt, amelynek körülbelül 80%-a palesztin.

(Háború Művészete)

CímkékNATOrakéta