Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szudán: fegyverek, gyermekcsempészek, kőolaj és édesvíz

Szöveg: Szűcs László |  2008. január 2. 13:22

Mint arról már beszámoltunk, az UNAMID átvette a békefenntartó feladatokat az erőszak dúlta szudáni Dárfúrban. Várható-e, hogy ezzel a lépéssel lezáruljon a 2003 óta tartó, véres konfliktus az afrikai országban? A kérdést a honvedelem.hu Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőnek tette fel.

A jelenlegi helyzetben az Afrikai Egységszervezet rendkívül gyenge. Olyan tagállamokban, mint például Kenya, vagy Tanzánia a helyzet kiszámíthatatlan. Együttműködés ugyan lehetséges az AE és az ENSZ között, a közös fellépés azonban gyakorlatilag valószínűtlen – vélte Nógrádi György, hozzátéve: az ENSZ-nek saját irányítású békefenntartó műveletei vannak, béketeremtő feladatokat azonban a szervezet nem vállal. Éppen emiatt is lehetséges Dárfúrban az együttműködés, hiszen a katonai műveletekkel járó a béketeremtést az AE, a békefenntartást pedig az ENSZ végezhetné.

1595871538
– Szudánra és Dárfúrra azért figyelt fel hirtelen a világ, mert ma már mindenki tart egy humanitárius katasztrófától. A 2003-ban kezdődött konfliktus óta ugyanis több mint egymillióan haltak meg, bár a hivatalos források csak ennek töredékét, 200-500 ezer ember halálát ismerik el – mondta Nógrádi György.

A biztonságpolitikai szakértő kiemelte azt is, hogy Dárfúrban hatalmas fegyverkészleteket halmoztak fel, s ezek megléte ugyancsak komoly veszélyforrást jelent. A felhalmozás még a ’90-es évek elején kezdődött. Ekkor, az első nemzetközi feszültség után Szaddam Huszein ide menekítette az iraki hadsereg fegyvereinek egy részét. Harci eszközök és a hozzávaló lőszerek kilométer hosszan álltak a sivatagban, s köszönhetően a száraz klímának minőségük, állapotuk sem romlott. Emellett Dárfúr a világ egyik legnagyobb gyermekcsempész hálózatának központja is. Innen viszik a gyerekeket a környék háremeibe.

Ugyancsak komoly probléma, hogy – és Nógrádi György szerint erről a közvélemény nagyon kevés információval rendelkezik – jelenleg a terrorista kiképző bázisok egyik legjelentősebb összpontosítása Darfúrban és Szudán egyéb helyein található. Vagyis a nemzetközi terroristák egyik kedvenc kiképzőhelye a szudáni terület. Ennek keretében a világ jelentős része ma már lator államként kezeli Szudánt, s az elmúlt hónapokban már az ENSZ-ben is felléptek a szudáni vezetők ellen: zárolták a számláikat.

– Szudánban a fekete lakosság van többségben. Ugyanakkor az arab és muzulmán elit birtokolja a hatalmat. A politikai

1595871538
nyomás hatására a lakosság egyre nagyobb része tér át a muzulmán hitre. A kormány alapcélja pedig az, hogy egy iszlám teokrata államot hozzon létre, ami viszont ütközik a többségben lévő helyi lakosság és fekete Afrika érdekeivel. Emiatt tart évtizedek óta a polgárháború az országban. Érdekesség, hogy az ország déli – a polgárháborútól kevésbé sújtott területein – elképesztő nagyságú olaj és földgáz lelőhelyek vannak. Ide, az ENSZ keretében és a nemzetközi szervezet felhatalmazásával a kínaiak küldtek békefenntartó erőket, mivel céljuk a volt gyarmatosítók kiszorulása után azok gazdasági és politikai pozícióinak megszerzése – mondta Nógrádi György, majd végezetül arról beszélt, hogy a szudáni központi kormány valós politikája – bár erről ugyancsak nagyon keveset beszélnek –, hogy elűzzék Darfur környékéről a helyieket, mert a terület alatt található Afrika legnagyobb édesvíz készlete.