Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvéd Kadét Program Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy, Guczi Emese tartalékos zászlós | Fotó: Guczi Emese tartalékos zászlós |  2023. március 9. 8:17

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred már tizennyolc intézményben koordinálja a diákok hazafias, honvédelmi nevelését Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Szerencs3 (1 of 1)

A Honvédelmi Minisztérium által létrehozott Honvéd Kadét Program olyan értékeket közvetít a fiatal generáció számára, mint a bajtársiasság, pontossá és a közösségért való tenni akarás. A képzés során az elmélet mellett rengeteg gyakorlati foglalkozás is van, amellyel még szemléletesebben tudják bemutatni a katonaéletet a diákoknak.

Nagy László főtörzsőrmester, az ezred 10. Területvédelmi Zászlóaljának honvédelmi nevelési referense rendszeresen látogatja az iskolákat, segítve az intézmények instruktorait a képzésben. Február utolsó hetében a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum diákjait készítette fel egy versenyre, katonai tereptan órát tartott. A foglalkozáson a térképolvasást, a tájoló használatát és a lépéssel való távolságmérést gyakorolták a diákok, amelyet az öt külföldi missziót megjárt főtörzsőrmester saját élményeinek és tapasztalatainak megosztásával tette színesebbé. A diákok a főtörzsőrmesterrel beszélgetve elmondták, hogy az érettségi vizsga után többen is katonai pályát szeretnének választani.

Sárospatak3 (1 of 1)

Sárospatakon a Vay Miklós Református Technikum, Szakképző Iskola és Diákotthon kadétjait látogatta meg a főtörzsőrmester. Itt az alaki fogások bemutatásában és elsajátításában nyújtott segítséget. Külön kérésre a foglalkozások után, a főtörzsőrmester bemutatta a szabályos koszorúzás végrehajtásának lépéseit is, mivel az iskola már készül a március 15-i ünnepségre.

A kadétok mindkét helyszínen új ismeretekkel és élményekkel gazdagodva zárták a napot.