Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvéd Kadét Regionális Szeminárium Kisvárdán

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2024. október 1. 18:58

Első alkalommal rendezte meg a Honvéd Kadét Regionális Szemináriumot Kisvárdán a Honvéd Kadét Programban résztvevő iskolák instruktorai és oktatói részére az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási, Sport és Kulturális Főnökség.

202409_Honvéd_Kadét_Regionális_Szeminárium_SZV (4)

A jelenlévők tájékoztatást kaptak a Honvéd Kadét Programmal kapcsolatos információkról, tudnivalókról és az együttműködés lehetőségeiről. A szakmai eszmecsere során olyan javaslatokat is megbeszéltek, amellyel a jövőben még hatékonyabbá tehető a képzés.

„A Honvéd Kadét Program működtetése nemcsak a honvédség érdeke, hanem az egész társadalomé is, a fiatalok gondolkodásának formálásáról szól. A kadét program azokat a fiatalokat szólítja meg, akik abban a korban vannak, amikor befogadóbbak és fejleszthetők. A képzés a honvédség fő értékeit adja át a tanulóknak, amelyek közül a legfontosabb a hazaszeretet és a bajtársiasság” – fogalmazott Polyák András ezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokság (MH TVEP) parancsnokhelyettese.

Kis Gyula alezredes, az MH TVEP Nevelési Főnökség főnöke, részletesen ismertette a képzés szintjeit, lehetőségeit. Elmondta, hogy jelenleg 158 intézményben van jelen a Honvéd Kadét Program, és az idén 141 iskolában kezdődött meg a honvédelem tantárgy oktatása. Kiemelte, mennyire fontosok azok a rendezvények, laktanyalátogatások, ahol a Magyar Honvédség katonáival, legmodernebb eszközeivel találkozhatnak a fiatalok.

202409_Honvéd_Kadét_Regionális_Szeminárium_SZV (9)

Cservenyák-Páll Vivien hadnagy bemutatta a Honvédelmi Oktatási, Sport és Kulturális Főnökség feladatrendszerét, jövőbeni célkitűzéseit. Ismertette, hogy egy olyan szakmai terv került kidolgozásra a főnökség által, amely lehetővé teszi az instruktorok támogatását és az ezred intenzívebb jelenlétét a Honvéd Kadét Programban résztvevő iskolákban.

A Honvédelmi Sportszövetség képviseletében Mertse Ádám és Fejér Zoltán beszélt azokról a pályázatokról és programlehetőségekről, amelyeket igénybe vehetnek a partneriskolák.

A rendezvény házigazdái, Kovács Zsuzsanna, a Honvédsuli Egyesület elnöke és Dankó László, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei szervezetének elnöke is köszöntötte a résztvevőket, akik ismertették a két szervezet által kínált együttműködési lehetőségeket.

Az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred a jövőben további szemináriumok szervezésével szeretne az instruktorok és oktatók számára egy olyan fórumot biztosítani, ahol a tapasztalatcsere mellett elindulhat egy közös gondolkodás a különböző feladatokról, módszerekről, és konstruktív, együttes kommunikáció jöhet létre.