Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haditornán a somogyi diákok

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2024. október 2. 7:55

Az Országos Haditorna Verseny Somogy vármegyei döntőjén tíz középiskolai csapat negyven versenyzője küzdött meg egymással, október 1-én. Az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred koordinálásában zajló megmérettetésen katonás feladatok vártak a fiatalokra, ahol a jó fizikai erőnlét mellett a tanórán tanultakra is szükségük volt.

Az Országos Haditorna Versenyt több mint tíz évvel ezelőtt azért hozták létre, hogy a középiskolás fiatalokat közelebb hozza a honvédelem és a hazaszeretet ügyéhez. Az egész országot lefedő viadalon mátrixfutás, kézigránátdobás, elsősegélynyújtás, lézer váltófutás, fegyveres futás, akadálypálya, valamint megfigyelést, tájékozódást, távbecslést igénylő feladatok várnak a középiskolásokra.

„Az egész versenykiírás célja, hogy a fiatalokat a sportos életmódra neveljük, valamint megismertessük velük a Magyar Honvédség világát” – fogalmaz a verseny céljával kapcsolatban Győri Tamás százados, a kaposvári toborzóközpont megbízott parancsnoka.

2024.10.01.orszagos haditornadonto somogymegye kaposvar.rt (11)

A százados kiemelte, a versenyen nagyon sok olyan nehézséget kell leküzdeniük a diákoknak, amivel a katonák naponta találkoznak a gyakorlótereken. „A győzelemhez szükségük van erőnlétre, gyorsaságra, gyakorlati és elméleti tudásra is. Itt csak az a csapat tud győzni, amelyik sokat gyakorol a vármegyei döntőre” – emelte ki a szükséges tulajdonságokat Győri Tamás.

Berta Nimród, a Déli ASzC Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tizenegyedik évfolyamos tanulója. A vármegyei fordulót nyerő csapat elszánt tagjának, rangidősként az a célja, hogy a mostani sikerüket a döntőben is meg tudják ismételni.

2024.10.01.orszagos haditornadonto somogymegye kaposvar.rt (14)

„Idén már én vagyok a legidősebb a csapatban, az én feladatom az, hogy a nehezebb pillanatokban bátorítsam a társaim, illetve motiváljam őket, ha már elfáradtak” – fogalmaz Nimród.

A csapatkapitány kiemelte, mindegyik versenyszámra készültek, de előzetesen úgy tűnt, hogy a gránátdobás és az akadálypálya lesz majd az erősségük.

Az Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulói november első hetéig bezárólag véget érnek, az országos döntőre tavasszal kerül sor.