Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húszéves a debreceni csapatmúzeum

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Schöff Gergely |  2024. október 1. 14:24

Az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár csapatmúzeumának 20 éves jubileumát ünnepelte szeptember 30-án, Debrecenben. A példaértékű gyűjtemény létrehozásának kerek évfordulójáról szakmai előadások és rendhagyó tárlatvezetés keretében emlékeztek meg.

A debreceni helyőrségi zenekar és honvéd táncegyüttes közös ünnepi műsora után Legoza Bálint ezredes, az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár parancsnoka köszöntötte a vendégeket, majd szakmai előadásokon méltatták a különleges csapatmúzeumot.

Kozma Mónika csapatmúzeumért felelős főelőadó a dandárban zajló múzeumpedagógiai tevékenységet mutatta be, míg Czeglédiné dr. Lovas Enikő könyvtáros a tárlat kulturális jelentőségéről szólt. Kiss Róbert törzszászlós, a hajdúdandár vezénylő zászlósa „Sóvári Soós Elemér haditette a custozzai csatában 1866. június 24-én” című előadásában mesélt a 19. századi hősről, akiről nemrégiben egy festmény érkezett a múzeumba.

20240930_Debrecen_Muzeum__001 (24)

A kiállítás életre hívói – köztük dr. Benkő Tibor nyugállományú vezérezredes, a Honvéd Vezérkar egykori főnöke, volt honvédelmi miniszter és Csákvári Sándor, az Elfeledett Emlékezet Háborús Kegyeleti Kutatócsoport kutatásvezetője – Turcsán Judit kulturális szervező moderálásával kerekasztalbeszélgetésen elevenítették fel az elmúlt két étvized jelentős pillanatait. A rendezvény zárásaként a vendégek rendhagyó tárlatvezetésen tekintették meg a csapatmúzeum új értékeit, például az egykori debreceni méntelep emlékét őrző kultúrkincseket.

„Debrecen óriási múlttal rendelkező katonaváros” – emelte ki Soós Péter alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatóhelyettese. „Számtalan alakulat megfordult itt az évszázadok folyamán. Történetének gazdag lenyomata maradt a csapattörténeti múzeumon is, aminek az ide látogató is részese lehet, az óvodásoktól kezdve a nyugdíjasokig” – mondta a jubileum kapcsán.

A helyőrségek, és a katonai szervezetek elengedhetetlen része a csapatmúzeumok, mert azok a ma katonáit kapcsolják össze a korábban ott szolgálókkal. A helyi lakosság pedig a csapatmúzeumban tartott kreatív és informatív foglalkozásoknak köszönhetően jobban megismerheti az adott település honvédjeinek múltbéli és jelenkori életét.