Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: Elhivatottság, kíváncsiság, kalandvágy

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: archív felvételek |  2024. szeptember 30. 15:35

„Nem minden fiatalból lesz katona, de azoknak, akikben van egy kis érzék, akik szeretnének lőni vagy helikopterrel utazni, a Magyar Honvédségben van a helyük” – fogalmazott dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a „Szeretem, megvédem!” tartalékos toborzó kampányról beszélve az M1 „Haderő – Hazámat szolgálom!” című katonai magazinműsorának október 1-jei adásában.

HadERŐ_1001_tartalékosok_1

Október 12-én, szombaton Székesfehérváron egy stadionnyi tartalékos katona tesz esküt, ők zömében a június közepén „Szeretem, megvédem!” mottóval indult területvédelmi tartalékos kampány keretében léptek a Magyar Honvédség kötelékébe.

„Nyilvánvaló, hogy az anyagiakkal vonzóbbá tehető a jelentkezés, de szerintem kell hozzá egy belső elhivatottság, egy egészséges kíváncsiság, egy kitartás és egy kalandvágy, mert ez egy óriási kaland a fiatalok számára” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes az adásban.

A Honvéd Vezérkar főnöke mellett dr. Drót László dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága parancsnoka is megosztotta tapasztalatait az országos toborzókampányról: a tábornok a területvédelmi tartalékos rendszert a civil és katonai társadalom közötti kapocsként definiálja.

20240819_Tisztavató főpróba_PAKO_ (13 of 32)

Valamennyi, a műsorban megszólaló tartalékos katona szereti hazáját és polgári foglalkozása mellett vállalja, hogyha a szükség úgy hozza, meg is védi azt. A HadERŐ stábja elkísérte őket a Központi Gyakorló- és Lőtéren tartott Moonstar 2024 többnemzeti harcászati gyakorlatra is. A kiképzési eseményen nem pusztán magyar, hanem lengyel és szlovák tartalékosok is részt vettek.

„Szükségem van a folyamatos kihívásokra, az ilyen gyakorlatokon megkapjuk a mentális és fizikai terhelést, miközben növeljük az állóképességünket, tágítjuk a komfortzónánk határait” – mesélte Börcsök Ildikó, az MH Vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred főtörzsőrmestere, aki szólt arról: néha egyáltalán nem egyszerű tábori körülmények között boldogulni, de az ilyen kihívások is az alkalmazkodást segítik.

Haderő_1001_H145M_helikopter

Simon Zsolt István ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnokhelyettese a magyar haderő H145M típusú többfeladatú katonai helikoptereit irányító hajózók mindennapjaiba engedett betekintést. A Magyar Honvédségnél 2022-ben hadrendbe állt légi járműveket a közép-európai térségre lecsapó Borisz ciklon okozta árvíz elleni védekezés magyarországi szakaszain is bevetették szeptemberben, akárcsak – még korábban – a környező országok különböző tűzoltási vagy kutatás-mentési munkálataiban.

„Nehéz a mi feladatunk, mert általában ismeretlen helyen kell egy eseményt felderíteni, ahol feltételezhetően sérülés vagy baleset történt. Ez pszichésen is megterhelheti az állományt, de a stressz is kiemelkedő tényező, mert a katonának fel kell kutatni, meg kell találni, el kell látni a sérült személyt, majd olyan állapotba hozni, hogy biztonságosan szállítható legyen” – fogalmazott.

HadERŐ_1001_mesterlövészek

Az adásban a mesterlövészkiképzés részleteiről az afrikai, iraki és afganisztáni missziókat is megjárt Debreceni Tibor, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár zászlósa beszélt.

„A nálunk képzett mesterlövészeknek mindent ki kell tudniuk számolni papíron, de ettől függetlenül használunk olyan technikai eszközöket, amelyek segítenek nekünk abban, hogy minél rövidebb idő alatt megtörténjen a tűz kiváltása” – nyilatkozta az oktató, aki a mesterlövészek fegyvereit, eszközeit is bemutatta.

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor október 1-jei adása itt érhető el.