Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az emlékek őrzői – érték a bölcsességük

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Schöff Gergely |  2024. október 1. 15:48

„Az idős emberek az emlékek őrzői, részei a családunknak és történelmünknek” – hangsúlyozta dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára az idősek világnapján tartott központi ünnepségen, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, október elsején.

„Magyarországon a lakosság egyötöde hatvanöt év feletti, ami egyértelmű felelősséget jelent a társadalom, Magyarország kormánya és a Honvédelmi Minisztérium számára” – emelte ki dr. Kutnyánszky Zsolt, hozzátéve, hogy a Magyar Honvédség humángondoskodási rendszere mintegy 18 ezer nyugállományú katona és nyugdíjas honvédelmi alkalmazott ügyeivel foglalkozik jelenleg.

„A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében átfogó fejlesztésbe kezdtünk, amelynek egyik lényeges eleme a katonák jólétének a biztosítása” – hangsúlyozta, kitérve a vásárlói kedvezményrendszer, az MH Egészségügyi Központban való ellátás – beleértve a szűréseket és életmódtanácsadást –, valamint az Obsitos magazin jelentőségére, mely utóbbi széleskörű tájékoztatást nyújt ezen lehetőségekről.

20241001_Idosek_vilagnapja_Stefania_Kutnyanszky_Zsolt_SG_010

„Közös társadalmi felelősségünk, hogy olyan támogató közeget teremtsünk az idősek számára, amely valódi választási lehetőséget nyújt számukra, hogy aktívak maradhassanak a munkaerőpiacon, a családot támogató nagyszülőként, esetleg a közéletben. Hiszen a felhalmozott tudásuk, tapasztalatuk és bölcsességük érték a fiatalabbak számára” – nyomatékosította az államtitkár.

„Szeretnénk, ha a generációk kapcsolódnának, s hogy a korkülönbség ne szakadék legyen, hanem átjárhatóság, hiszen az önök hazaszeretete, lojalitása éppoly értékes a Magyar Honvédség számára, mint a fiataljaink digitális, technológiai szakértelme. Ezért kérjük önöket, hogy támogassák a továbbiakban is a honvédség törekvéseit és ügyét” – zárta ünnepi gondolatait a honvédelmi tárca államtitkára.

20241001_Idosek_vilagnapja_Stefania_Kutnyanszky_Zsolt_SG_016

A rendezvény zárásaként dr. Kutnyánszky Zsolt, illetve Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese elismeréseket és emléktárgyakat adott át a jelenlévőknek a haza szolgálatában végzett áldozatos munkájukért.