Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédbanda szólt a Stefánián

Szöveg: Pálóczi Antal |  2011. október 18. 6:23

Honvédbanda szól a Stefánián – ez az elnevezése annak az interaktív koncertsorozatnak, amelynek első részét október 16-án, vasárnap rendezték meg a Honvéd Kulturális Központ színháztermében, Szüret címmel. A Magyar Honvédség Központi Zenekara adott nagy sikerű családi koncertet.

Fenyő Gábor műsorvezető az előadás előtt elmondott bevezetőjében kiemelte: az érett szőlő leszedése és a vele való foglalatosság hasonló a zeneszerzők munkájához, ezért adták a mai koncertnek a Szüret címet.

Ezt követően Farkas Antalról, a magyar fúvószene egyik mesteréről beszélt, aki már a második világháború előtt a régi magyar hadsereg zenésze, karmestere, majd zeneszerzője volt. A műsorvezető feladata volt ezen a délelőttön az is, hogy megjegyzéseket és szórakoztató kommentárokat fűzzön két zeneszám közé.

A koncert első száma a Kuruc fantázia című rézfúvós kvintett volt, amit még számos, jobban vagy épp kevésbé ismert darab követett. Elhangzott például a Rózsaszín párduc című rajzfilmsorozat közismert slágere, majd egy részlet a Csillagok háborúja film zenéjéből. Utóbbit egy szaxofonkvartett adta elő. A közönség hallhatta még Walter Tuschla hangulatos, ritmusos Pozán expressz-ét, valamint Leroy Anderson négy klarinétra és fúvószenekarra írt Clarinet Candy című dalát is.
Befejezésül Duke Ellington népszerű Karaván című számával zárta műsorát az MH Központi Zenekar.

A Honvédbanda szól a Stefánián című interaktív koncertsorozat következő programját november 20-án rendezik meg a Honvéd Kulturális Központban Advent címmel, melyen a szentendrei helyőrségi zenekar lép fel.

 
 

 Fotó: Rácz Tünde