Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

40 éves a szolnoki Légierő Zenekar

Szöveg: Fábián Edit / MH SZHB |  2010. április 16. 12:45

Teltház előtt rendezte meg a héten az Aba-Novák Kulturális Központ hangversenytermében 40 éves jubileumi hangversenyét a szolnoki Légierő Zenekar. A rendezvényen Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere köszöntötte a zenekart és közönséget, majd elismeréseket adott át.

A város kulturális életében végzett több évtizedes kimagasló munkájáért „Szolnokért emlékérem" ezüst fokozata elismerésben részesült a Légierő Zenekar Szolnok. A díjat Válóczi Gyula százados, a zenekar karmestere vehette át.
A

40 esztendős Légierő Zenekar tagjaként végzett kimagasló művészeti tevékenysége elismeréséül emléklapot vehetett át:
Márki Sándor zászlós, Bánfi Richárd főtörzsőrmester, Balla Viktor törzsőrmester. Orosz Zoltán vezérőrnagy a HM HVK főnök és az MH ÖHP parancsnok nevében mondta el ünnepi gondolatait, és adta át az emléktárgyakat.

Beosztásukban huzamos időn át végzett kiemelkedő munkájuk elismeréséül a Légierő Zenekar Szolnok megalakulásának 40. évfordulója alkalmából a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke emléktárgyat adományozott
Válóczi Gyula századosnak, Szűcs Tamás zászlósnak, Fazekas Gábor főtörzsőrmesternek.

A zenekar fennállásának 40. évfordulója alkalmából a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka emléktárgyat adományozott
Fazekas András főtörzsőrmesternek, Szentpéteri Zsolt főtörzsőrmesternek,
Kovács Róbert törzsőrmesternek
.

Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere emléklapot és ajándékot nyújtott át a karmesternek, valamint méltatta a zenekar elmúlt 40 évét, kiemelve az előző karmesterek érdemeit.

 

1969-ben K. Nagy Sándor törzsőrmester arra kapott megbízást, hogy szervezzen együttest Szolnokon, a „Kiliánon".
Nyugdíjaztatása miatt 1973-ban a karmesteri teendőket Korb József alhadnagy vette át, aki elődje munkájára alapozva már a minőségi fejlesztést tűzhette célul maga és zenekara elé. A fejlődés határozottan kitapintható és gyors ütemű volt. 1978-ban már országosan is „jegyezték" az együttest.

A szolnoki Szigligeti Színházban bemutatott koncertjüket az Országos Filharmónia a csepeli művelődési házban is műsorra tűzte.
1987 és 89 között a zenekar élén Cs. Nagy József törzszászlós állt, mint megbízott karmester – az Õ vezényletében hallottuk Dvorak: Piros, fehér zöld indulóját.
Fejes Iván tíz évig a szolnoki zenekar trombitása volt. Csak Korb József többszöri unszolására állt kötélnek, hogy közel harmincévesen ismét iskolapadba üljön. Miután 1989-benl végzett, megkapta a szolnoki zenekarvezetői kinevezését. Kitűnő szakmai felkészültséggel és fiatalos ambícióval fogott hozzá a zenekar sikerei gyarapításához. Rá várt az a feladat, hogy a generáció és rendszerváltás, valamint a haderőreform következtében kialakult helyzetre, az abból fakadó követelményekre, kihívásokra felkészítse az együttesét.
Fejes István – nem csupán biztos kezű karmestere, hanem jó érzékű menedzsere is volt együttesének. Rájött ugyanis arra, hogy sok más egyéb körülmény mellett a szakmailag értékes zenészeket megtartani és szakmai fejlődésükkel biztosítani csak gyakori, művészileg igényes szereplésekkel, önmegvalósítást nyújtó lehetőségekkel lehet. Az évek múlásával fokozatosan híresekké váltak arról, hogy a többi fúvószenekar között ők azok, akik képesek a legnehezebb feladatot jelentő kortárs műveket is műsorukra tűzni. Fejes István vezényelte a Jubileumi hangok című művet.
2005 óta a zenekart Válóczi Gyula százados karmester vezeti.

 

Hagyomány, hogy minden évben két koncertre – tavasszal húsvét, télen advent környékén – várják a közönséget. Ezen alkalmakkor meghívott művész vendégek fellépései színesítik a műsort. A jubileumi hangverseny vendége Pándy Piroska volt, aki operett betétdalokat énekelt a zenekar kíséretével. Válóczi százados vezényletében a katonazenekarokra jellemző indulók mellet különböző műfajokból is ízelítőt hallhattunk. Számos fiatal muzsikus játszott nagysikerű szólót, valamint Márki Sándor zászlós Szent Korona indulója is elhangzott a szerző dirigálásával.
A koncertet követő fogadáson Lamos Imre dandártábornok köszönte a zenekart. A jubileum alkalmából emléklapokat adott át az aktív és nyugállományú zenészeknek, a katonazenekarok karmestereinek, valamint a zenekar működését támogató civileknek.

 

 

Fotó: Hajdú László