Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Megtiszteltetés volt a Magyar Honvédségben szolgálni”

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. április 16. 13:21

A Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázison parancsnoki átadás-átvételi állománygyűlést tartottak, mely során Isaszegi János mk. vezérőrnagy átadta a csapatzászlót Huszti András dandártábornoknak. A rendezvényt követően az átvevő parancsnoka megkoszorúzta a Kálvária dombon található millenniumi Attila kardja emlékművet.

Az eseményen részt vett Dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára és Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke is. A rendezvény kezdetén ismertették a köztársasági elnök, valamint a honvédelmi miniszter határozatát és a vezérkari főnök parancsát, melyek értelmében Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy szolgálati viszonyát április 15-i határral megszünteti, és nyugállományba helyezi, a parancsnoki beosztást április 16-tól pedig Huszti András dandártábornok tölti be. Isaszegi vezérőrnagy az ünnepségen kiemelkedő munkájáért Arany emlékgyűrűt, Honvéd emlékplakettet és vezéri buzogányt vehetett át.

Vadai Ágnes ezt követő beszédében kiemelte: Isaszegi János negyven év katonai, ezen belül közel 3 év Szentendrén töltött szolgálati év után adja át az intézmény vezetését. „A katonai hivatás megtisztelő, mással meg nem osztható terhet jelent, és a szó legszorosabb értelmében szolgálatot követel az arra alkalmas személyektől. Keveseknek adatik meg, hogy olyan sikeres pályát fussanak be, mint Isaszegi János vezérőrnagy, aki a haza fegyveres szolgálatát – különösen a parancsnok küldetését – követendő példaként, elkötelezetten végezte", fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a vezérőrnagy tudását, katonai tapasztalatát tisztelet övezi. Pályafutása során különböző hazai és nemzetközi beosztások betöltése idején gazdag vezetői tapasztalatokra tett szert.
Vadai Ágnes hangsúlyozta: ismereteit Isaszegi János beosztottjai felé megértő, de mg nem alkudó parancsnoki stílusban érvényesítette. „Isaszegi tábornok ízig-vérig katona, hiszen gyakorlatilag együtt élt katonáival, ismeri képességeiket, így képes volt motiválni őket a feladatokra", mondta, majd hangsúlyozta azt is, hogy a tábornok különösen nagy hangsúlyt fektetett a katonák missziós feladatokra való nevelésére, és figyelemmel kísérete a hadtudomány legújabb eredményeit, melyeket felhasznált a kiképzés korszerűsítésére tett javaslatokhoz.

Az államtitkár ezek után Huszti András dandártábornok eddigi tevékenységét emelte ki, majd röviden ismertette katonai pályafutását. Kifejtette: a Szentendrei Kiképzőbázist joggal nevezik a Magyar Honvédség bölcsőjének, hiszen valamennyi szerződéses katona, tiszt és tiszthelyettes hallgató itt találkozik először szervezett katonaélettel. Mint mondta, rendkívül fontos az itt folyó kiképző és felkészítő munka, és a magas szintű követelmények kidolgozásában, elfogadtatásában és megvalósításában elévülhetetlen érdemeket szerzett Isaszegi vezérőrnagy. Hozzátette: ezek megtartását és továbbfejlesztését várják el Huszti dandártábornoktól is.

Az államtitkár beszéde után Isaszegi János vette át a szót. „Megtiszteltetés volt szolgálni a Magyar Köztársaságot a Magyar Honvédségben", mondta. „Mozgalmas, aktív katonai életet éltem. Tudomásul vettem a döntést a nyugállományba helyezésről, de nem értek a pecázáshoz, mert ahhoz nincs türelmem", mondta a tábornok, és hozzátette, bízik abban, hogy tapasztalatai a jövőben még hasznosíthatóak lesznek a Magyar Köztársaság érdekében. „Kértem jelenlévő katonatársaimat, hogy az új parancsnoknak minden segítséget adjanak meg – minden parancsnok egyéniség, de ismerve Huszti tábornok urat, jó kezekbe kerül az állomány", mondta, majd a dandártábornokhoz fordulva azt kérte, vigyázzon az állományra.

Isaszegi János ezek után átadta a csapatzászlót Huszti Andrásnak.

Az új parancsok ezt követen köszönetet mondott Isaszegi vezérőrnagynak „azért az áldozatos, tisztességes parancsnoki munkáért, amit itt Szentendrén végzett az elmúlt három évben." Huszti András hozzátette: úgy érzi, most hazaérkezett. „Életutam innen, Szentendréről indult, ezen a bázison kaptam meg első tiszti oklevelemet. Megtisztelő egy Alma Mater falai között szolgálni", fejtette ki a dandártábornok.

Az ünnepi állománygyűlés a Szózattal, majd a díszmenet elvonulásával zárult, ezt követően Tömböl László és Vadai Ágnes megkoszorúzta a Kálvária dombon található millenniumi Attila kardja emlékművet.

 

 

 

Fotó: Galovtsik Gábor