Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A családnak nincs alternatívája”

Szöveg: Pálóczi Antal |  2011. október 13. 14:56

„Jelszó: Család – a mindennapok” címmel tartott előadást Újbudán október 12-én, szerdán Bíró László katolikus tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferense . A rendezvény házigazdája dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Kelenföld-Alberfalva országgyűlési képviselője volt.

Csaknem teltház fogadta dr. Simicskó István államtitkárt és meghívottját, Bíró László katolikus tábori püspököt szerda délután Újbudán. A rendezvényen az érdeklődőknek az államtitkár úgy mutatta be a tábori püspököt, mint aki egy politikusnak is képes megfelelő lelki támaszt adni. S e lelki támaszra a mai, értékválságos időben mindannyiunknak nagy szüksége lehet.

1595925943
„Platón szerint az élet igazi tudománya az, hogy képesek vagyunk-e a helyes és a helytelen között különbséget tenni. A gyerekeknek a családban kell megismerkedniük a megfelelő értékrenddel! Ha megfelelő iránytűt ad a család, akkor képes a gyerek a megfelelő irányba vezérelni az életét. A keresztény család a keresztény értékrendet közvetíti, és ezzel segít, hogy vélt és valódi értékek között felismerhessük a különbséget" – fogalmazott az államtitkár.

A tábori püspök – aki a püspökség által szervezett „családerősítő hétvége" kapcsán a napokban adott hosszabb interjút a honvedelem.hu-nak – emlékeztetett rá: az idei esztendő a „Család Éve", amit a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2010. december 26-tól 2011. december 30-ig hirdetett meg. Majd az államtitkár szavaihoz kapcsolódván, a hellenizmus birtokló szeretetével szembe állította a krisztusi önátadó szeretetet, mondván, hogy a keresztény eszmeiség fennmaradt, míg a hellenizmus összeomlott.

Az összeomlás-fennmaradás kérdése a legfőbb kérdés ma is, amelyre Európának meg kell találnia a választ. A kereszténység Krisztussal válaszol – fejtette ki a tábori püspök, aki úgy vélte: nem szabad engedni sem a fellazító liberalizmusnak, sem a gettósodó konzervativizmusnak.

Bíró László ezt követően a keresztény házasságról beszélt, felvázolván annak ideális eszmeiségét, végül pedig eljutott a családi élet jellemző kudarcaihoz. „Tessék szíves veszekedni, az egy jó állapot! Még az angyalok szárnyai is összekocódnak, ahogy mondani szokás! Csörömpöljön a földhöz vágott tányér – csak tudjunk kibékülni!" – fogalmazott a püspök, a kommunikáció óriási jelentőségét hangsúlyozva. Szerinte a krízis pozitív állapot lehet! Nagyon szép lelki építkezéseknek volt már a tanúja krízisekig jutott házasságoknál, ahol a házastársak őszinte hozzáállása igazabb megértést, a kapcsolat új alapokra helyezését hozta!

1595925943

 Fotó: Galovtsik Gábor