Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Hodosz korrekt, szakmai partnerséget ajánl

Szöveg: M. Tóth György |  2011. november 15. 18:34

A Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (Hodosz) – a honvédségi közalkalmazottak, kormánytisztviselők, a Honvédelmi Minisztérium gazdasági társaságainál alkalmazott munkavállalók érdekvédelmét felvállaló szakszervezet – november 14–15-én, a balatonkenesei honvédüdülőben tartotta meg VI. kongresszusát.

1595927428
A kétnapos kongresszusra az ország minden részéből érkeztek küldöttek, akik a Hodosz elnökévé dr. Zsiga Imrét (képünkön jobbra), alelnökévé pedig Varga Istvánt (képünkön balra) választották meg. A Hodosz legmagasabb szintű döntéshozó fórumán a tagság delegált képviselői voksaikkal döntötték el a szakszervezet tanácsának összetételét is.

„A Hodosz elengedhetetlen feladata, hogy számot vessen képességeivel, lehetőségeivel, és az alapítása óta eltelt több mint húsz év sikereire építve fogalmazza meg ismét mindazt, amivel a leghatékonyabban láthatja el tagsága érdekvédelmét, érdekképviseletét" – olvasható a kongresszuson elfogadott programban.

Ami az említett két évtizedet illeti, e szakszervezet tagjai, illetve vezetői 1989 novemberében(!) alakuló kongresszusukon az országban elsőkként döntöttek úgy: „felmondják" a szakszervezetek pártirányítását, és a néphadseregi időkben, új megnevezésükben, elsőkként használták a „honvédség" szót.

A tudósító itt jegyzi meg, hogy a szakszervezet most megfogalmazott programja ugyancsak a progresszivitást, a reális helyzetértékelést „írja elő" mind az új vezetők, mind pedig az új vezető testület, a Hodosz Tanács számára.

1595927429
A Hodosz mindemellett alapítása óta – legyen bár szó a honvédelem e sajátos területén dolgozókat érintő, a munka honvédségbeli világában bekövetkező változásokról – a tárgyalóasztal melletti egyeztetések, a korrekt szakmai partnerség elkötelezettje.

„A Hodosz most megválasztott elnöke és elnökhelyettese, a két kongresszus közötti időszak döntéshozó testülete, a huszonegy tagú tanács persze csak akkor tud eredményes munkát végezni, ha az érdekvédelem hétköznapjain is aktív tagság áll mellette" – fogalmazott zárszavában a szakszervezet elnöke.

„A Hodosz tagságának ugyanis „egy emberként" kell kiállnia érdekeinek védelméért, egységesen kell támogatnia az érdekvédelme érdekében választott tisztségviselőit" – tette hozzá dr. Zsiga Imre.

A Hodosz kongresszusán vastapssal köszönték meg a küldöttek a huszonkét évvel ezelőtti progresszív fellépéssel ország-világ előtt bemutatkozó szakszervezet „kitalálója" – a vezető titkári tisztségéből leköszönő, egyszersmind most tiszteletbeli elnökké választott Breuer László – munkásságát.

1595927429

 Fotó: Tóth László