Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelem a média figyelmének középpontjában

Szöveg: DemeterFerenc |  2010. június 2. 8:21

Május legvégén tíz ország huszonhárom televíziójának riporterét látták vendégül Balatonkenesén, a Honvéd Üdülőben. A fiatal riporterek a kilencedik alakalommal megrendezésre került European TV Reporters Cup elnevezésű versenyen vettek részt. A téma a versenyek történetében idén először a katonaság és a közvélemény viszonya volt.

A verseny szervezőjét, egyben a riporter kupa alapítóját, Bolyáki Attilát a versennyel kapcsolatos tudnivalókról kérdeztük. Bolyáki Attila a rendezvényről elmondta: Magyarországon kilencedik alkalommal rendezik meg az European TV Reporters Cup versenyeket. A kezdeti időszakban elsősorban a keleti határrésszel szomszédos országok tévériportereit látták vendégül  Nyíregyházán. Ezekkel a találkozásokkal a Kelet Európai térség országait igyekeztek egymáshoz közelíteni.

A feladat az volt, hogy a tévériporterek néhány perces riport

1595902813
anyagaikon keresztül dolgozzák fel az ország, valamint a környék jellegzetességeit, az ott élő emberek szokásait. A résztvevők létszáma évente növekedett: a hatodik fesztiválon jutottak el odáig, hogy a megmérettetésre már szinte Európa minden részéből érkeztek riporterek. Az ezt követő években mindez még ki is szélesedett, és egyes ázsiai országok tévécsatornái bekapcsolódtak a versenyekbe. Mára a filmes szakma nagyon figyeli ezeket a rendezvényeket, melyeken a fiatalok is szívesen vállalják a megmérettetést. Azért kell itt fiatalokról beszélnünk – hangsúlyozta a szervező –, mert mind a kilenc alkalommal többségben a fiatalok jelentek meg ezeken a versenyeken. A mostani rendezvényen résztvevők átlagéletkora is harminc öt év alatt van.

Bolyáki Attila hangsúlyozta: a rendezvények történetében idén kaptak először meghívást a honvédségtől, ami két szempontból is jó, hiszen egyrészt nagyon fontos az, hogy a hétköznapi emberek minél jobban megismerjék a honvédséget, mert megbecsülni csak azt a szervezetet fogják, amelynek ismerik a munkáját. Másrészt a keleti határrész témáit ez idáig maximálisan kimerítették, kellettek az új helyszínek és az újonnan feldolgozandó témák. Ezeket tudja most a kenesei helyszín

1595902814
biztosítani, és ezért fogadták szívesen a Honvédelmi Minisztérium idei meghívását. A feldolgozandó témákat versenyzőknek sorsolással osztják ki és három helyszínre tudnak a riporterek kimenni és ott készíthetik el a versenyfeladataikat.

A rendezvényt megnyitó beszédeket Sörédi Györgyné, Balatonkenese polgármester asszonya kezdte. A település önkormányzata nevében köszöntötte a vendégeket és az örömét fejezte ki annak, hogy egy új színfolttal bővül a település élete azzal, hogy itt rendezik meg ezt a nemzetközi riporter találkozót és versenyt. „Ez a táj és maga a Balaton – hangsúlyozta – nagyon sok lehetőséggel rendelkezik ahhoz, hogy nagyon szép természeti felvételeket és az ehhez kapcsolódó riportokat lehessen készíteni." 

Mihócza Zoltán dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Haderőtervezési Főosztályának főosztályvezetője beszédében

1595902814
hangsúlyozta: jó az, hogy a honvédség helyt adhat egy ilyen nagyszabású rendezvénynek. Ettől csak az a hasznosabb, hogy a versenyen feldolgozandó téma, a honvédség és a közvélemény kapcsolata lesz. Ehhez a választott térség jó lehetőségeket biztosít, mert, Veszprém megyében több olyan alakulat van, ahol a riportokhoz rendelkezésre állnak a témák és a katonák. Az első kijelölt helyszín a veszprémi légtérellenőrző központ, a második a ZMNE tüzér hallgatói csapatgyakorlatának helyszíne, a harmadik, a napokban zajló „Clever Ferret 2010" nemzetközi gyakorlat lesz.

„Amióta a hadkötelezettségen alapuló sorkatonai szolgálat megszűnt – mondta a dandártábornok –, a közvélemény és a katonaság között nincs közvetlen kapcsolat. Ugyanis az elmúlt az évtizedekben szinte minden család közvetlenül kötődött a sorkatonai szolgálathoz és ezért voltak közvetlen információik a katonaság munkájáról. Mára már ez megszűnt és ezért fontos a média jelenléte a honvédség mindennapjaiban. A katonák csak így tudnak információkat adni a közvéleménynek, ezzel befolyásolva a honvédségről kialakított képet. Önök ebben tudnak nekünk segíteni!"

1595902814
Ezt követően Dr. Ujj András ezredes, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorhelyettese mondta el azt, hogy az egyetem miért vesz részt a rendezvény megszervezésében és lebonyolításában. Az első Öböl-háború óta – hangsúlyozta a rektor helyettes – a hétköznapi emberek is részesei lettek a háborúknak. Akár vacsora közben is figyelemmel kísérhetik azt, hogy a katonák hogyan harcolnak. Közben nagyon sok mindent nem értenek, mert nem a szakember értő szemével nézhetik a történteket.

„Mi katonák azt szeretnénk, hogy hiteles kép alakuljon ki rólunk és a katonai hivatásról. Mert ez a hivatás sokoldalú tudást és nagyfokú emberséget igényel és nem lehet jó katona az, aki nem jó ember. Mi jó katonának és embernek neveljük a hallgatóinkat! Azt várjuk ettől a versenytől – mondta befejezésül – hogy a közvélemény felé a honvédség hiteles oldala legyen bemutatva."

1595902814
Boris Bergant, az EBU volt elnöke és a verseny zsűrijének elnöke megköszönte azt a lehetőséget, hogy Magyarországon újra megrendezhetik ezt a fesztivált. Hangsúlyozta: egy ilyen versenyt nem könnyű megrendezni, de húsz évvel ezelőtt ezt szinte lehetetlen lett volna összehozni. Ez a tény mutatja azt, hogy mennyit változott napjainkra a világ és maga Európa is. Nagyon jó az, hogy mára már a világ minden részéből jönnek versenyezni riporterek, akik meg akarják mutatni magukat és tehetségüket. A mostani környezet erre jó lehetőséget ad. A versenyzőket a lehetőségek biztosan arra fogják ösztönözni, hogy szép alkotásokat, maradandó riportokat készítsenek.

Végezetül Bolyáki Attila, a verseny főrendezője mondta el gondolatait. Kiemelte, hogy azok, akik most ide eljöttek Európa népét, ezen belül egy is szép szakmát képviselnek. Amit 1994-ben egy „közösségépítés" címén elkezdtek mára már szépen beérett és ez tovább vállalható a következő évtizedekben is. „Értéket, szépet előállítani mindig is nemes feladat volt. Ezért is van szükség a médiára és az újságírásra és az ilyen versenyekre."

Befejezésül elmondta: a versenyzők feladata most sem könnyű. Két percbe sűrítve kell bemutatniuk azt, hogy miképpen kell felkészülniük a hadseregeknek ahhoz, hogy a népek békében élhessenek. A zsűri és az eseményre ellátogató szakemberek kíváncsian várják, hogy a fiatal riporterek hogy tudják ezt a gondolatot az filmjeiken keresztül érthetően és nagyon egyszerűen megfogalmazni.