Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös nyilatkozata

Szöveg: kormany.hu |  2011. március 26. 5:43

A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma és Honvédelmi Minisztériuma üdvözli Hamid Karzai afgán elnök bejelentését arról, hogy a tervek szerint 2011 júliusában megkezdődik az ország kiválasztott térségeiben az afganisztáni biztonságért viselt felelősség átadásával kapcsolatos átmenet első szakasza.

A döntés új szakaszt fémjelez Afganisztán stabilizálása terén, amely létfontossággal bír a nemzetközi stratégia sikeres megvalósítása és azon eredmények megőrzése szempontjából, amelyet a nemzetközi szereplők és az afgán hatóságok együtt értek el az elmúlt hónapok során. A döntés egyben bizonyítja az afgán kormányzat szilárd elkötelezettségét amellett, hogy ígéretét megtartva betöltse szerepét az átmeneti folyamat működőképessé tételében.

Miközben Karzai elnök nemrég tett bejelentése fontos előrelépést jelent, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az átmenetnek továbbra is a helyi feltételeken alapuló, visszafordíthatatlan, átfogó és fokozatosan megvalósuló folyamatnak kell maradnia.

Az afgán biztonsági erők képessé tétele a biztonságért viselt felelősség átvételére kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy a 2014 végéig teljes körű afgán vezetést és felelősséget előirányzó átmenet fenntartható legyen.

Magyarország továbbra is teljes mértékben elkötelezett a stratégia megvalósulásának támogatása iránt, és arra törekszik, hogy a magyar katonák és civil szakemberek erőfeszítései révén hatékonyan hozzájáruljon az átmenet sikeres végrehajtásához.