Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A végső megbékélés jelképe

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. augusztus 21. 17:37

Ünnepélyes keretek között avatták fel Jászszentandráson azt az emlékművet, amelyet a községben egy 1944 augusztusában lezuhant angol bombázó hősi halált halt személyzete tiszteletére emeltek. Az emlékművet Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Banka Ferenc, a település polgármestere leplezte le az érintett országok diplomatáinak jelenlétében.

Az angol, a dél-afrikai és a magyar himnuszok elhangzása és a résztvevők köszöntése után Banka Ferenc polgármester mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta, hogy a településen élők kezdeményezésére állították fel ezt az emlékművet, a II. világháborúban Jászszentandrás térségében lezuhant angol repülőgép személyzetének a tiszteletére. A falu lakossága ezzel a háborúban elesettek előtt kíván tisztelegni, akiket értelmetlenül belehajtottak ebbe az értelmetlen öldöklésbe. Köszönetet mondott azoknak, akik tettek egy kicsit is azért, hogy ezt az emlékművet az iskola udvarán most felavathatják.

1595890513
 

Dávid Áron önkormányzati képviselő röviden felidézte az 1944-ben történt eseményeket. Kiemelte, hogy ebben az időben Magyarország jelentős katonai csapatmozdulatok színterévé vált. “Elsődleges célpontok lettek a közlekedési csomópontok, pályaudvarok, repülőterek és a hidak. Erre az időszakra már nem csak a légi, hanem a szárazföldi hadműveletek is elérték a magyar területeket. 1944. augusztus 22-én is több száz szövetséges repülőgép indított támadást magyarországi és felvidéki célpontok ellen. Az angol légierő 205. bombázó csoportjának 37. századába tartozó egyik repülőgép 20.01-kor szállt fel az olaszországi Foggia közeli Tortorella katonai repülőtérről. Az Adriai-tenger felett átrepülve a Tisza vonalát követve tartott Miskolc irányába. Magyarországra berepülve találatot kapott és egy darabig még tovább tudott repülni, de Jászszentandrás felett felrobbant. A lezuhant repülőgép egy Wellington Mk X-es típusú közepes bombázó volt. A repülőgép legénységének ez volt a negyedik bevetése. A személyzet név szerint az angol White hadnagy, Guy, Smith és Brown törzsőrmesterek, valamint a dél-afrikai Westlake főhadnagy volt. A repülőgépet valószínűleg az Újvidékről felszálló, német vadászok egyike lőhette le. A település temetőjébe eltemetett katonákat később exhumálták és Solymáron az angol temetőben helyezték őket örök nyugalomra", sorolta az eseményeket.

1595890513
 

Szekeres Imre ünnepi beszédében elmondta, hogy egyes gondolkodók szerint egy háború akkor ér véget, ha a katonák hazamentek és a hozzátartozók eltemették a halottaikat. “Ezt ki lehet egészíteni azzal, hogy a háború véglegesen akkor zárul le, ha a szembenállók kezet fognak és megbeszélik a háború tanulságait. A mi szempontunkból teljesen mindegy, hogy ezek a katonák melyik oldalon harcoltak, feladatot hajtottak végre és ekkor érte őket a végzetes találat. Fiatalok voltak, hiszen a legidősebb is csak 23 éves, és még őket is visszavárták valahova. A fiatalokban voltak remények és elképzelések, amelyeket soha nem tudtak megvalósítani. A hozzátartozóik vigasztalódhatnak abban, hogy a település, ahol életüket vesztették, nem ellenségként fogadta be őket", mondta a miniszter. Először a település temetőjében, majd a solymári temetőben helyezték az öt fiatalt örök nyugalomra. A katonákat a falu a kezdetektől saját halottjainak tekintette. “A halál nem válogat, de felválthatjuk a halált azzal, hogy ha emléket állítunk a hősöknek és időnként meghajtjuk a fejünket a halottak előtt. Minden generációnak megvan a feladata és voltak, akiknek bombázó repülőgéppel kellett felszállniuk és célpontot keresve hajtottak végre szörnyű feladatokat. A mi generációnk küldetése az, hogy zárja le a háborút, véglegesen temesse el halottait, emlékezzen és nyújtson kezet a másik félnek, de közben vonjuk le a szükséges tapasztalatokat", fogalmazott Szekeres Imre.

1595890513
 

Greg Dorey, az Egyesült Királyság nagykövete ünnepi beszédében kiemelte, hogy az emlékmű felállításáról szóló értesítést nagy meghatottsággal vette tudomásul. “Az emlékműnek egyben figyelmeztetnie kell arra is, hogy ilyen szörnyűség Európában többé ne fordulhasson elő. Budapesten láttam egy emlékművet, ahol a 145 éves török uralom utolsó helytartójára emlékeztek. Az emlékművön az áll, hogy itt esett el az utolsó török uralkodó, aki jó harcos volt és ezért nyugodjon békében. Ez az emlékmű az igazi megbékélés jelképe. Hasonló megbékélési szándék adhatta az indíttatást az itt lakóknak arra, hogy ezt az emlékművet felállítsák, amiért köszönetet mondok az érintett országok kormányai és a hősi halált halt katonák hozzátartozói nevében, mert ezek a fiatalok is családokat és barátokat hagytak maguk után, akik várták őket. Voltak céljaik, vágyaik és törekvéseik, amelyeket nem tudtak megvalósítani. Közösen kell munkálkodni most már egy szövetségesi rendszeren belül azon, hogy Európában béke maradjon. Ez lehet elégtétel ezeknek a fiatal katonáknak, hogy nem haltak meg hiába", fogalmazott.

Az emlékmű leleplezését követően a jelenlévő önkormányzati és katonai vezetők, valamint az érintett ország diplomatái megkoszorúzták az új, II. világháborús emlékművet.

Az ünnepség a Szózat és a Takarodó hangjaival zárult.

1595890514