Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aktuális biztonság- és védelempolitikai kérdésekről tárgyalnak Münchenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 1. 13:28

Hende Csaba honvédelmi miniszter képviseli Magyarországot a 49. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián február 1−3. között.

Az egyik legrangosabb nemzetközi biztonságpolitikai konferencia a szokásoknak megfelelően informális keretek között vizsgálja meg az aktuális biztonság- és védelempolitikai kérdéseket.

A vasárnapig tartó eseményen mintegy négyszáz politikai és gazdasági vezető többek között az euróválságról, a feltörekvő hatalmakról, a kiberbiztonságról, a délkelet-európai és a kaukázusi biztonsági helyzetről, az európai védelem jövőjéről, a mali és a szíriai válságról, valamint az iráni hatalmi törekvésekről folytat eszmecserét.

A müncheni rendezvény sokáig az euroatlanti kapcsolatokról szólt, a hidegháború után pedig fokozatosan megnyílt a világ más tájai felé. A szervezők az euroatlanti fókuszt továbbra is megtartják, de mindinkább törekednek arra, hogy a kapcsolatok alakulását tágabb összefüggésekbe ágyazva vizsgálják. Az idén külön panelbeszélgetést tartanak például a nagy feltörekvő gazdaságok szerepéről többek között kínai, brazíliai és szingapúri résztvevőkkel, és külön szekcióülésen tekintik át a délkelet-európai, illetve a kaukázusi térség biztonságpolitikai kérdéseit.

A horizont tágulását jelzi az is, hogy a biztonságpolitika mellett gazdaságpolitikával is foglalkoznak. Ez az első, a pénteki nap fő témája. Az euróövezeti válságról mások mellett Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter és Robert Zoellick, a Világbank korábbi elnöke részvételével tartanak beszélgetést. Egy másik eszmecserén azt a kérdést tekintik át, hogy milyen geopolitikai következményekkel járhat, hogy az Egyesült Államok belátható időn belül önellátó lesz kőolajból és földgázból.

Münchenben bőven lesz majd szó az aktuális válsághelyzetekről. Maliról például a francia külügyminiszter és védelmi miniszter részvételével tartanak fórumot, Szíriáról pedig többek között Lahdar Brahimivel, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottjával.

Szombaton az Egyesült Államok lesz a főszereplő, de Joe Bidenen kívül felszólal majd − mások mellett − Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is.

Vasárnap az izraeli−iráni viszonyról szóló beszélgetésekre irányulhat a legnagyobb figyelem, a felszólalók között lesz például Ehud Barak izraeli védelmi miniszter.

(A fotó a tavalyi konferencián készült!)