Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az eskü egy életen át kötelez

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. február 19. 9:12

A szentendrei MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) február 17–én kibocsátotta azokat a szerződéses legénységi állományú katonákat, akik 2010 novemberében vonultak be a bázisra három hónapos katonai alapkiképzésre. A most kibocsátott 112 szerződéses katona azok közé tartozik, akik tiszt- és tiszthelyettes hallgatók társaságában a múlt év november 26–án – hat év után –  ismét a nyilvánosság előtt, a honvédelmi miniszter, a Honvéd Vezérkar főnöke és közvetlen elöljáróik jelenlétében tettek esküt a haza fegyveres védelmére.

Az elmúlt hónapok sokszor embert próbáló időjárási körülményei között a szerződéses katonák becsülettel teljesítették a kiképzési feladatokat és megismerték a hűség, a bajtársiasság, az önfeláldozás fogalmát és normáit, amelyek nélkülözhetetlenek minden katonai kötelék működése során. Február 14–15-én sikeres vizsgát tettek, ezután pedig tovább folytathatják felkészülésüket választott katonai szervezeteiknél.

Az állománygyűlésen Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnoka emlékeztette a katonákat az ünnepélyes katonai eskütétel  pillanataira és arra, hogy ez az eskü az egész életre meghatározó elkötelezettség első, döntő mozzanata.
Az állománygyűlésen  – az alapkiképzés során tanúsított kiemelkedő teljesítményért – oklevelet vehetett át Balogh Balázs őrmester és Nikodémusz Róbert honvéd.

 
 
 
 

 
 Fotó: A szerző felvételei