Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött a haderőreform

Szöveg: Bognár Máté |  2007. október 16. 9:44

„Egy év alatt megváltozott a haderő szerkezete, a parancsnoklás és a kiképzés rendszere, a toborzás, a hadkiegészítés módszertana, de a katonai egészségügy és a logisztika is”, emelte ki Szekeres Imre honvédelmi miniszter a Bevetési Irány 2007 elnevezésű, Hajmáskér térségében rendezett hadgyakorlat befejezését követő sajtótájékoztatón.

Szavai szerint a hadgyakorlat végeztével befejeződött a haderőreform, melynek egyik fontos eredménye, hogy emelték a csapatoknál szolgálók létszámát, míg a másik eredmény, hogy nagy mértékben nőtt a Magyar Honvédség védelmi képessége.

1595870936
A védelmi képesség növekedését a gépjárművek modernizációja, az új Gripen-vadászgépek hadrendbe való beállítása, továbbá például a vegyvédelmi fejlesztések is alátámasztják. Ez természetesen a későbbiekben is pénzforrást igényel, mely a várakozások szerint nem is marad el: mint azt Szekeres Imre elmondta, a honvédség a tervek szerint jövőre már 319 milliárd forintos költségvetéssel rendelkezik majd, szemben az idei 303 milliárddal, illetve a 2006-ban rendelkezésre állt 296 milliárd forinttal.

“Hazánk számára az a legfontosabb, hogy a NATO kötelékén belül legyen képes a vállalt feladatainak teljesítésére", mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hadgyakorlat befejezését követően az állomány köszöntésekor. A miniszterelnök rámutatott: az ország biztonságát ma nem a hagyományos kihívások veszélyeztetik, hanem legtöbb esetben a határainktól távol, a nemzetközi terrorizmushoz kötődő eseményekben kell megmutatni, mire is vagyunk képesek.

A miniszterelnöki értékelést követően Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke előbb köszönetet mondott, majd egy díszes pisztolyt ajándékozott Gyurcsány Ferencnek, aki a gyakorlótéren Görögország hadseregének vezérkari főnökével Dimitriosz Grapszasz vezérezredessel is találkozott. Havril András ismertetése szerint a 11 napos gyakorlaton 1000 katona és 260 különböző harcjármű és technikai eszköz vett részt; bevetettek egy-egy Gripen és MIG-29-es vadászgép-párt is, továbbá négy helikoptert is. Közlése szerint a hadgyakorlatra való felkészülés és annak végrehajtása 450 millió forintba került.