Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elismerések az OMLT katonáinak

Szöveg: Palotás Levente |  2009. október 30. 8:04

Ünnepi állománygyűlésre volt hivatalos Szabó László ezredes az MH PRT parancsnoka a magyar vezetésű amerikai-magyar közös Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoporthoz. A magyar mentorok az Afgán Nemzeti Hadsereg egyik zászlóaljának felkészítésében, kiképzésében vesznek részt Baghlan tartományban.

Először Orosz Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság
törzsfőnökének nevében adott át ajándék plakettet Sári Szabolcs
alezredesnek, az OMLT parancsnokának. Az elismerést a csoport eddig végzett kiváló teljesítményéért és áldozatos munkájáért adományozta az MH ÖHP törzsfőnöke, azonban legutóbbi látogatása során a katonák szolgálati elfoglaltsága miatt nem tudta átadni a plakettet, így azt Szabó ezredestől vehették át.

A magyar mentorok az Afgán Nemzeti Hadsereg egyik zászlóaljának felkészítésében, kiképzésében vesznek részt Baghlan tartományban. A zászlóalj táborában, Khylaghay bázison együtt élnek az afgán katonákkal, a napok egészét velük töltik és segítik őket minden területen, hogy képesek legyenek a jövőben önállóan ellátni feladataikat. Így nem csoda, hogy kevés szabadidejük marad.

 

Az állománygyűlésen Orosz vezérőrnagy elismerésének tolmácsolása mellett Szabó ezredes másik fontos kötelessége a honvédelmi miniszter által adományozott Szolgálati Érdemjel arany fokozatának átadása volt Sári alezredesnek. A mentorcsapat parancsnoka katonai pályafutása során nyújtott kiemelkedő teljesítményével és szakmai elhivatottságával érdemelte ki a kitüntetést. Sári alezredes kvalitásait mi sem bizonyítja jobban, mint katonái elismerése, akik vastapssal fogadták parancsnokuk kitüntetését.