Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyolc évet kapott az al-Kaida támogatója

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. október 30. 6:35

Száz hónap – nyolc év és négy hónap – börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy amerikai bíró az egykor az al-Kaidát támogató Ali al-Marrit. Az Illinois állambeli Peoria kerületi bíróságán a bíró közölte: meggyőződése szerint a 44 éves al-Marri nem bánta meg tettét, és félő, hogy szabadulása után újra csatlakozik egy terrorista csoporthoz.

Az ügyészség 15 év szabadságvesztés kiszabását kérte. A bíró beszámította azt az öt és fél évet, amelyet a férfi korábban a haditengerészet egy dél-karolinai hajóján, teljes elszigeteltségben, egy ablaktalan cellában töltött, és a büntetést további 9 hónappal enyhítette, amiért durva körülmények között őrizték. Mivel al-Marri két éve már börtönben van – amelyet beleszámítanak a kiszabott büntetésbe -, 5-6 év múlva szabadlábra kerülhet.

A 2001 óta vádemelés nélkül fogva tartott, katari és szaúdi illetőségű al-Marri májusban beismerte, hogy anyagilag támogatta az al-Kaida terrorhálózatot. Õ volt az egyetlen olyan, a terrorellenes háborúban “ellenséges harcosnak" bélyegzett külföldi állampolgár, akit az Egyesült Államok területén tartottak fogva.

Al-Marri – aki ügyvédei szerint szörnyű szenvedéseken ment keresztül fogságában – a bíróságon könnyek között tett nyilatkozatot arról, hogy soha többé nem akar kárt okozni amerikaiaknak és az a vágya, hogy visszatérjen családjához, szüleihez.

George Bush elnök 2003 júniusában ellenséges harcosnak minősítette és elrendelte fogva tartását. Al-Marri ez ellen tavaly fellebbezett; ügyvédei azzal érveltek, hogy az Egyesült Államok területén senkit nem lehet vádemelés vagy per nélkül bebörtönözni. A fellebbezésnek a legfelsőbb bíróság helyt adott; a per márciusban kezdődött meg.