Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Enyhe iráni kompromisszumkészség?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. október 30. 6:30

Irán jottányit sem enged az atomenergia hasznosításához való jogából, de kész elfogadni a fűtőanyagcserére vonatkozó nemzetközi javaslatot – jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád. Az iráni elnök Meshedben mondott beszédében azt szűrte le az indítványból, hogy a teheráni atomprogrammal foglalkozó nagyhatalmak az együttműködés mezejére léptek.

Korábban az iráni nukleáris program leállítását követelték, most viszont készek hasadóanyagot szállítani egy teheráni kutatóreaktornak – mondta. Ahmadinezsád szerint ez lehetővé teszi, hogy meg lehessen becsülni: mennyire őszinte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és a nagyhatalmak szándéka.

Az államfő nem beszélt arról, hogy Irán elfogadja-e a nagyhatalmak ajánlatát, és kompromisszumos javaslatot sem tett.

A nyugati ajánlat lényege, hogy Oroszországba szállítanák Irán 1500 kilogrammnyi uránkészletének háromnegyedét, és ott az energiatermeléshez szükséges szintre dúsítanák. Az így nyert alapanyagból ezután Franciaországban gyártanának atomreaktorban felhasználható fűtőelemeket.

A nagyhatalmak eredetileg múlt péntekre vártak választ Irántól erre a javaslatra, Teherán azonban közölte, csütörtökön foglal állást a kérdésben.

A Dzsavan című iráni kormánypárti lap csütörtöki számában azt írta, Teherán két változtatással elfogadhatónak tartja az amerikai-orosz-francia javaslatot. Az egyik változtatás, hogy Irán nem egyszerre, hanem több részletben szállítaná külföldre a birtokában lévő alacsonyan dúsított uránt. A másik módosítás szerint Teherán nem várná meg, míg az urán feldolgozott állapotban visszakerül az országba, hanem már azzal egyidejűleg fűtőanyagra tart igényt, hogy az első uránszállítmány elhagyja Irán területét.

Címkékjog