Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elköszöntek a főtanácsadótól

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. július 4. 17:24

A honvédelmi miniszter, az államtitkárok, a vezérkari főnök mellett aktív és nyugállományú tábornokok, főtisztek jelentek meg azon a július 4-i ünnepi rendezvényen, amelyen Hende Csaba megköszönte Lőrincz Kálmán nyugállományú vezérezredesnek nemcsak minisztériumi tanácsadói munkáját, hanem mindazt, amit katonai pályája során az elmúlt csaknem fél évszázadban tett a honvédelem, a Magyar Honvédség érdekében.

A honvédelmi miniszter köszönő szavait hallgatták az érintetten kívül – többek között – dr. Simicskó István, a tárca parlamenti államtitkára, Fodor Lajos közigazgatási államtitkár, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, dr. Deák János nyugállományú vezérezredes és Siklósi Péter, védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár.

A miniszter beszédében utalt arra, hogy a múlt év végén Schmitt Pál államfő is elismerte Lőrinc Kálmán tevékenységét, amikor a Köztársaság Elnökének Érdemérme kitüntetést adta át – a közszolgálatában végzett tevékenységéért, kiemelkedő érdemei elismeréseként – a nyugállományú vezérezredesnek.

Ezúttal Hende Csaba fejezte ki köszönetét és elismerését a nyugállományú tábornoknak tanácsadói munkájáért, amellyel, mint mondta, sokat segített a tárca vezetésének a nehézségek leküzdésében, feladatai megvalósításában. Ezután Hende Csaba átnyújtotta a díszes oklevelet és emlékérmet.

A miniszter által aláírt oklevélben ez olvasható: „Lőrincz Kálmán nyugállományú vezérezredesnek, a miniszteri tanácsadó testület tiszteletbeli elnökének közel fél évszázados katonai vezetői tapasztalatán alapuló, a haderő korszerűsítésével, valamint egyéb miniszteri stratégiai döntések előkészítésével kapcsolatos tevékenységéért elismerésemet és köszönetemet fejezem ki."

A nyugállományú vezérezredes – szokásához híven, ezúttal is – katonás tömörséggel mondott köszönetet az elismerésért, valamit a többiektől kapott ajándékokért, emléktárgyakért, ígérve, hogy ezentúl is segítségére lesz a honvédelem érdekében, a honvédségért munkálkodóknak.

A minisztérium Manfred Wörner-termében tartott ünnepi eseményt pohárköszöntő, majd rövid kötetlen baráti beszélgetés zárta.

 
 
 
 

 
 Fotó: Krasznai-Nehrebecky Mária