Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadsereg elfogadja a thai választások eredményét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 4. 18:29

A thaiföldi hadsereg elfogadja a hét végi parlamenti választások eredményét, és nem akadályozza meg az ellenzéki pártot abban, hogy kormányt alakítson – közölte július 4-én hétfőn a délkelet-ázsiai ország távozó kormányának védelmi minisztere. Közben Thakszin Sinavatra, a száműzetésben élő volt kormányfő közölte, nem akar újra miniszterelnök lenni, nyugdíjba vonul.

„Biztosíthatok mindenkit, hogy a katonaság nem akar túlterjeszkedni a ráruházott hatáskörökön" – közölte a védelmi tárca vezetője, a thaiföldi politikában jelentős szerepet játszó hadsereg korábbi főparancsnoka.

Közben Abhiszit Veddzsadzsiva kormányfő bejelentette, a vasárnapi parlamenti választáson elszenvedett vereség miatt lemond pártelnöki tisztségéről.

A választásokon abszolút többséget szerzett az ellenzéki Pheu Thai párt, amelynek élén a 2006-ban a hatalmát megdöntő katonai puccs óta száműzetésben élő, korrupció miatt kétéves börtönbüntetésre ítélt korábbi thaiföldi kormányfő, Thakszin Sinavatra húga, Jinglak Sinavatra áll. A 44 éves férjezett, egygyermekes dekoratív üzletasszony szinte teljesen tapasztalatlan a politikában. Ennek ellenére bátyja és sógora (Szomcsai Vongszavat) után Thaiföld harmadik miniszterelnöke lehet a Sinavatra-családból, egyszersmind a 66 milliós délkelet-ázsiai ország első női kormányfője.

A pártvezető amnesztiát ígért a kampányban, a kormánypárt szerint azért, hogy megágyazzon Thakszin Sinavatra visszatérésének. A volt kormányfő viszont hétfőn Dubajból azt üzente: nem akar újra miniszterelnök lenni, inkább nyugdíjba vonul.