Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Esély az életpályamodell valóra váltásához

Szöveg: Tamás Tibor |  2011. szeptember 1. 9:10

Lippai Balázs Bocskai István erdélyi fejedelem egyik kapitánya volt, aki 1604-ben, az álmosdi csatában kapitánytársával, Némethi Balázzsal sikerre fordította a szabadságharcot. A fejedelem és hajdúvezérei a semmiből olyan hadsereget teremtettek, amellyel Magyarországra irányították egész Európa figyelmét. Tehát a legkiválóbb magyar katonai erényeket testesítették meg. No és nem mellékesen, Lippai Balázs roma származású volt.

1595923834
Mindezek okán méltán nevezték el róla azt az esélyegyenlőséget elősegítő pályázatot, amely 2003 óta szerepet játszik a mai magyar honvédelem esélyegyenlőségi politikájában, a hadsereg megújulásában, napjaink életpályamodelljének sikerre vitelében.

Milyen eredményeket tudhatunk a program mögött, hol tartunk ma? – kérdéseinkre Szabóné Szabó Andrea alezredes (képünkön), a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztályának kiemelt főtisztje, a tárca esélyegyenlőségi referense válaszolt.

„Örvendetes tény, hogy mára már olyan, például állami gondozott, de főként roma származású, hátrányos helyzetből indult tiszthelyetteseink, tisztjeink is vannak, akik – egy, a terveink szerint a későbbiekben mentori rendszerré fejlesztendő szisztémában – támogatói, tanácsadói lehetnek majd a hasonló körülményekből kiemelkedett sorstársaiknak" – tudtuk meg az alezredes asszonytól.

„Meghirdettünk már művészeti pályázatot is a «romák a hadseregben» témakörben, sőt az idén júliusban tábort is szerveztünk számukra Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandár bázisán. A több mint 30 résztvevő azóta internetes közösséget is életre hívott, s ami még fontosabb: a csapat mintegy fele katonai pályára jelentkezett" – tette hozzá.

A pályázattal kezdetben az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola tiszthelyettes-jelöltjeit, valamint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem honvédtiszt-jelöltjeit célozták meg. Miután egy idő múltán csökkenni látszott az érdeklődés, a pályázat több elemét megújították, s összekapcsolták a KatonaSuli-programmal.

Ennek résztvevőit, illetve minden olyan nem katonai intézményben középiskolás és felsőfokú tanulmányt folytató diákot igyekeznek megnyerni ügyünknek, akik szabadon választható érettségi tantárgy keretében katonai alapismereteket tanulnak, illetve felvették a honvédelmi ismeretek stúdiumot.

1595923834
2010-ben újragondolták az addigi tapasztalatokat, a tennivalókat, s még inkább a való élethez, igényekhez igazították a pályázatot. Az elnyerhető ösztöndíjjal is igyekeznek motiválni a fiatalokat.

„Azt hiszem – vélekedett az alezredes –, hogy például egy abaújkéri iskolásnak a havi tízezer forint is számottevő segítség. Az évi tíz elnyerhető ösztöndíjból hármat ebből a suliból nyertek idén. Láthatóan nagyon megilletődve, örömmel vették át az elismerő okleveleket Hende Csaba honvédelmi miniszter úrtól április 19-én, a Stefánia-palotában. Biztosan megérintette őket az is, hogy a katonai pálya mellett kitörési, felemelkedési lehetőség is nyílik számukra." (Képünkön az elismerő oklevél átadása.)

A második félévben is bárki pályázhat, aki magyar állampolgár, megfelelő jellemzést kap iskolájától, önkormányzati igazolást életkörülményeiről, vonzalmat érez a honvéd eszme- és értékvilághoz, illetve megfelel a pályázati feltételeknek. Ezek a feltételek tételesen szerepelnek a mellékelt és letölthető pályázati kiírásban. De mindezekről értesülhetnek az iskolában is (szaktanártól, osztályfőnöktől, faliújságról). A katonasuli-program révén 2011 második félévében összesen heten nyerhetnek ösztöndíjat.

1595923834
  Fotó: Rácz Tünde

https://honvedelem.hu/files/files/27709/lippai_balázs_ösztöndíj.pdf