Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Európai technológiai függetlenség” – konferencia Budapesten

Szöveg: kormany.hu |  2011. április 15. 13:42

„Európai technológiai függetlenség” címmel rendezett konferenciát az Európai Védelmi Ügynökség április 13-14-én, Budapesten. Az Európai Unió Tanácsának magyar EU- elnöksége keretében megtartott rendezvényén első alkalommal gyűltek össze vezető szakértők és döntéshozók.

Az eseményen – mintegy százötven résztvevővel – az EU tagállamok, az Európai Bizottság, az Európai Űrügynökség, a védelmi ipar és a kutatói közösség képviselői voltak jelen. A konferencia a jövőbeni védelmi képességekhez szükséges kulcstechnológiákhoz való hozzáférés kérdésével foglalkozott, és ezzel kapcsolatban fogalmazott meg javaslatokat.

1595917224
A konferenciát Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára, Keszthelyi Gyula, a Honvédelmi Minisztérium Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal vezérigazgatója, valamint Adam Sowa, az EDA vezérigazgató helyettese nyitotta meg.

Mint elhangzott, a függetlenség az előfeltétele az erős, fenntartható és globálisan versenyképes európai védelmi technológiai és ipari bázisnak. Az Európai Védelmi Ügynökség azt javasolja, hogy a tagállamok egységes európai megközelítést alakítsanak ki ennek érdekében. A technológiai függőség korlátozza az európai ipar és az ehhez kapcsolódó kutatási bázis azon képességét, hogy válaszoljon a védelmi, űr-, és biztonsági piac fejlődő igényeire. Ez a függőség jelentősen korlátozhatja az EU közös biztonság- és védelempolitikáját támogató képességeit is.

Bár az európai technológiai függetlenségre kiváló példákat láthatunk egyes szektorokban, mégis hiányzik a hozzá kapcsolódó átfogó európai keret. Az európai technológiai függetlenség fontos védelempolitikai kérdés, de Európa számára egy ennél szélesebb stratégiai dimenziója is van. A témakör jól illeszkedik az EDA kutatás-fejlesztési céljaihoz, és összhangban van a védelmi miniszterek által jóváhagyott európai védelmi kutatási és fejlesztési stratégiával.

A konferencia célja az volt, hogy minden érintett szereplőt meggyőzzön az európai technológiai függetlenség védelmi szektort érintő stratégiai fontosságáról és a proaktív hozzáállás szükségességéről.

További információk: European Defence Agency