Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia baleset: tovább hullanak a fejek…

Szöveg: inforadio.hu/honvedelem.hu |  2008. július 7. 18:08

A francia honvédelmi miniszter feloszlatta azt a két kommandós csapatot, amelynek bemutatóján egy katona tévedésből éles lőszerrel a nézők közé lőtt. A vizsgálat megállapította: komoly zavarok voltak a lőszerkezelési gyakorlatban.

Tovább hullanak a fejek a délnyugat franciaországi Carcassonne városában történt véres katonai baleset miatt. A francia védelmi miniszter büntetésből öt tisztet azonnali hatállyal felfüggesztett beosztásából, és feloszlatta azt a két elit kommandós alakulatot, melynek egyik katonája 17 személyt megsebesített, amikor tévedésből éles tölténnyel lőtt a nézők közé egy túszszabadítási gyakorlat közben.

Hervé Morin hadügyminiszter bejelentette: a nyolc nappal ezelőtt, június 29-én megrendezett katonai bemutatón történt baleset ügyében folytatott vizsgálat eddigi eredményei szerint a tragédiára azért kerülhetett sor, mert a tengerészgyalogság 3. ejtőernyős ezredének kommandósai nem tartották be a szárazföldi hadsereg lőszerkezelésre vonatkozó szabályait.

A fegyverét vaktöltények helyett tévedésből éles lőszerrel betárazó őrmestert gondatlan emberölési kísérlet miatt várhatóan hadbíróság elé állítják.

A hadseregnél nyolc éve szolgáló, és a kommandósok lőszer utánpótlásért felelős katonának arról is számot kell adnia, hogy miért tartotta magánál azokat az éles lőszereket, amelyek a bemutatót egy héttel megelőző lőgyakorlatról maradtak meg, amikor azokat a szabályok szerint le kellett volna adnia.

Az ügy miatt egyébként két nappal a tragédiát követően – vállalva a történtek miatti felelősséget – még a vizsgálat lezárulta előtt lemondott posztjáról a francia szárazföldi erők vezérkari főnöke. Tisztére azóta korábbi helyettesét, az 57 éves Elrick Irastorza tábornokot nevezte ki a hadügyminiszter.

A lövöldözés sérültjei túl vannak az életveszélyen, de a carcassonne-i bemutatón megsérült öt gyermek közül hármat még a hét végén is a délnyugat-franciaországi Toulouse városának egyik kórházában kezeltek, és a Le Figaro napilap értesülése szerint egy kisfiút, aki már átesett egy szív- és egy karműtéten, újra meg kellett műteni.