Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hol sírjaik domborulnak…

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 15. 11:14

Az Ukrajnában elesett világháborús magyar – illetve egyéb nemzetiségű – katonák, valamint munkaszolgálatosok végső nyughelyéül szolgáló központi katonatemető alapkövét tették le a kárpátaljai Dercenben dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Volodimir Gyibrova ukrán védelmi miniszterhelyettes részvételével.

A Megbékélés a Közös Európáért elnevezésű katonai temető alapkőletételi ünnepségén mondott beszédében a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: azért vagyunk itt, mert az életnek része a kegyelet, a tisztességes és méltóságteljes búcsú.

A háborúban elesett magyar katonák életére emlékezünk, akik családjuk, barátaik számára soha nem haltak meg, ott éltek szüleik, gyermekeik lelkében, nemzetük hiányolta, államuk nem feledte őket – tette hozzá.

Mellettük emlékezünk az ukrán katonákra is – mondta Szekeres Imre –, őket hazájuk védelmében, egy szörnyű eszme, a fasizmus ellen küldték háborúba. Közülük sokan magyar katonákkal kerültek tűzharcba, de mostantól együtt pihenhetnek közös nyughelyen, haláluk nem újabb háborút hozott, hanem békét teremtett.

A honvédelmi miniszter, megköszönve a magyar ajkú Dercen község lakosságának lelkes támogatását, kiemelte, hogy az idén októberben felavatandó, a magyar határtól alig húsz kilométerre fekvő központi katonai temetőben helyezik örök nyugalomra az ukrajnai harctereken elesett magyar és más nemzetiségű katonákat, valamint munkaszolgálatosokat.

A katonatemető 25 méter magas keresztjének tövében katonai tiszteletadás mellett megtörtént alapkőletétel után Szekeres Imre az MTI-nek elmondta: a derceni központi katonai temető létesítése tovább erősíti a két ország, a két szakminisztérium, a két hadsereg közötti együttműködést, de több ennél. Az eseménynek érzelmi töltete is van, tekintettel arra, hogy a közös katonai nyughely céljára egy egykori temetőt jelöltek ki az ukrán hatóságok. Azért is túlmutat a hivatalos kapcsolatokon a katonai temető létrehozása, mert a 20 ezer magyar katona földi maradványain kívül – akik közül 13 ezret már sikerült azonosítani – a más nemzetiségű elesettek is helyet kapnak a közös sírkertben, jelképezve ezzel a vidék soknemzetiségű, de békés jellegét – fogalmazott a miniszter.

„Ezzel is szeretnénk világossá tenni, hogy támogatjuk Ukrajna európai integrációját, hogy majd valamikor ne válassza el Beregszásznál határ a két országot. Addig még hosszú az út, de az első lépéseket meg kell tenni" – zárta szavait Szekeres Imre.

Az emlékhely Kárpátalján történő kialakítása megkönnyíti a magyarországi hozzátartozók rendszeres látogatását. A nemzetközi viszonylatban is jelentős központi katonai emlékhely létrehozásával a Honvédelmi Minisztérium több ezer magyarországi és külföldön élő hozzátartozó lelki békéjét segítheti elő.