Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humánstratégiai „road-show”: HM II.

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. október 15. 8:13

A Honvédelmi Minisztérium Lehel úti objektumában tartott tájékoztatást október 14-én, pénteken dr. Szarka Gábor kabinetfőnök a Magyar Honvédség 2012–2021. közötti humánstratégiájáról a minisztérium két hivatala, a Honvéd Vezérkar két csoportfőnöksége, valamint az MH Támogató Dandár kijelölt állománya előtt. Az eddigi rendezvényekhez hasonlóan a kabinetfőnök ezúttal is válaszolt a feltett kérdésekre.

A mintegy kétszáz fős hallgatóság előtt a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke bevezetőjében leszögezte, hogy a haderő egész humánstratégiai rendszere mélyreható és gyökeres változások előtt áll. „Ez nem megy egyik napról a másikra, mert nagyon alapos és körültekintő munkát igényel. Nem elefántcsonttoronyban készült, három ember részvételével, hanem külföldi és hazai tapasztalatok felhasználásával, széleskörű szakértői részvétellel, különböző állománykategóriák bevonásával, számos egyeztető tárgyalás után, konszenzusos alapon született meg, igen komoly előkészítés után. És a jelenlegi dokumentum még nem végleges, a beérkező javaslatok további módosításokat eredményezhetnek. Nagyon sok kérdés, és észrevétel érkezett előzetesen írásban, s ezek azt mutatják, hogy legtöbben az átmenet iránt érdeklődnek", fogalmazott.

A kabinetfőnök mindenkit megnyugtatott, hogy az átmenet folyamatos lesz, több évig tart majd, és az új rendszer bevezetésével senki nem kerül lehetetlen vagy éppen méltatlan helyzetbe. Ezt követően rámutatott a jelenlegi humánstratégiai rendszer merevségére, amellyel szemben az új rugalmas lesz, és azt célozza, hogy lehetőleg minél többen megtalálják számításukat a szervezeten belül.

Szarka Gábor részletesen ismertette az új rendszer pilléreit, az új pályamodell jellemzőit, amelyek kiszámítható és előrelátható karriert jelentenek a katonáknak úgy, hogy a szervezeti érdekek és az egyéni törekvések összhangja a cél.

Tájékoztatójában a kabinetfőnök vázolta a különböző lehetséges életpályákat, pályamodelleket, amelyek nagyfokú rugalmasságot feltételeznek a jövőben a katonák részéről. Részletesen bemutatta, miként lehet egy tisztből parancsnok, vagy éppen hogyan válhat egy legénységi állományú katonából altiszt. A stratégia ismertetése során nagy teret szentelt a pályamodell garanciális elemeinek, a teljesítmény objektív mérésének, értékelésének. Elismerte, hogy utóbbi ugyan meglehetősen bonyolult, de megoldják, hogy a katonai karrier során mindvégig a minél jobb teljesítmény legyen a meghatározó szempont.

Szarka Gábor kijelentette: arra törekszenek, hogy a jövőben az előrelépés mind beosztásban, mind rendfokozatban markáns, jól érezhető illetményemeléssel járjon. Figyelmeztetett azonban, hogy az illetményemelés tekintetében nem várhatók csodák. Ennek forrását elsősorban a belső tartalékok feltárása és az átcsoportosítások jelentik majd. Ugyanakkor megerősítette, hogy szűkül az eddig különféle jogcímeken „osztogatott" pótlékok rendszere. Az új humánszolgálati tevékenységről szólva kijelentette, hogy annak az embert, a katonát és családját kell szolgálnia. Kiemelte, hogy a jövőben az eddiginél is nagyobb figyelmet fordítanak a karriertámogatásra, de nem feledkeznek meg a lakhatási támogatást igénylőkről sem.

A tájékoztatót ezúttal is kérdések és az azokra adott válaszok zárták. Ezek zömmel a szakértővé válásról, az előmenetelről, a vizsgákról, a pótlékokról szóltak, de volt, aki megállapította, hogy az új humánstratégiai rendszer több ponton is hasonlóságot mutat például a kanadaival. Ez utóbbira a kabinetfőnök úgy válaszolt, hogy ez nem a véletlen műve, hiszen igyekeztek jól működő, jól bevált, más országokban is alkalmazott elemeket hasznosítani.

Szarka Gábor végezetül arra buzdította a jelenlévőket, hogy javaslataikat, ötleteiket, észrevételeiket juttassák el az illetékesekhez, hiszen még csaknem egy évig lehetőség van az új humánstratégai rendszer módosítására.

Fotó: Dévényi Veronika