Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irak: minden eshetőségre felkészült a honvédség

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. január 7. 13:54

Műveleti területen a Magyar Honvédség folyamatosan elemzi a helyzetet az iráni-amerikai viszály nyomán, így az iraki missziót érintően is minden eshetőségre fel van készülve, hogy azonnal reagálhasson – jelentette ki a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

1596074564

Benkő Tibor megjegyezte: evakuálásra is fel vannak készülve. E tekintetben most jobb helyzetben van a Magyar Honvédség, hiszen vannak saját csapatszállító gépeik. A miniszter kiemelte, most még nagyobb figyelmet kell fordítani a katonák biztonságára. Elmondta, a magyar katonák közül Irakban néhányan részt vesznek a NATO kiképzési, tanácsadási missziójában. Emellett nagyobb számban képviseltetik magukat a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni nagykoalíció missziójában. Most csak a kiképzési feladatokat függesztették fel, a többi feladatot továbbra is végzik – közölte a miniszter.

Benkő Tibor azt is elmondta: nem kompetenciája, hogy eldöntse, a történtek miatt össze kell-e hívni az Országgyűlés honvédelmi bizottságát. Hozzátette, ha összehívják a testületet és meghívják őt, akkor ott tájékoztatást ad. Ezzel együtt megjegyezte, az országgyűlési képviselőknek e nélkül is van lehetőségük arra, hogy tájékoztatást kérjenek a minisztertől.

Benkő Tibor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt, hogy a történtek ellenére nem a legmagasabb biztonsági fokozat mellett végzik feladataikat a katonák. Kiemelte: Magyarországnak Irakkal van együttműködési megállapodása. Ha azt kérik, hogy vonják ki a magyar katonákat, akkor megteszik, de addig a feladat megmarad.

A minisztert az M1-en és a Kossuth rádióban a Magyar Honvédség gépeinek „egzotikus" úti céljairól is kérdezték. A tárcavezető azt mondta, a sajtóban említett helyszíneken valóban jártak a gépek. Megjegyezte, ha például egy rakétatípusról szóló konferenciát az Egyesült Államok Las Vegasban rendez meg, attól még részt vesznek az eseményen. Kiemelte: a honvédelmi törvény kimondja, hogy a katonai tevékenységgel, eszközökkel kapcsolatos információk nem nyilvános adatok. A képviselőknek azonban joguk van arra, hogy megtekintsék az információkat, csak azokról nem beszélhetnek. Benkő Tibor megjegyezte, a DK-s Vadai Ágnes egy jól felkészült szakember, aki mindezt pontosan tudja, de a „közvéleményt így lehet hergelni".