Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét a gátakon segít a honvédség

Szöveg: hm.gov.hu / honvedelem.hu |  2010. június 3. 5:57

A Magyar Honvédség mind személyi állományával, mind technikai eszközeivel részt vesz az árvíz sújtotta térségekben az élet- és vagyonmentési, valamint szállítási és ellátási feladatokban. Jelenleg összesen mintegy 707 katona és 114 technikai eszköz nyújt segítséget, illetve áll készenlétben.

2010. június 1-jén Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter elrendelte a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer teljes aktivizálását. A miniszter döntött a honvédségi állomány és az eszközök kirendeléséről, illetve készenlétbe helyezéséről, az alábbiak szerint:
A Baranya megyei Védelmi Bizottság felkérése alapján Sásd elzárt településen a lakosság mentési feladataiban három terepjáró tehergépkocsi vett és vesz részt az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred állományából.

A hasznosi víztározón kialakult kritikus helyzet miatt a honvédelmi miniszter I. katasztrófavédelmi készenléti fokozatot rendelt el a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszerbe bevont, vagy bevonható, terepjáró, illetve személyszállító földi-, légi-, vízi szállítóeszközök, valamint a hozzátartozó kezelő- és kiszolgáló személyzet részére, elsősorban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és alárendeltjei, az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj, valamint az MH Támogató Dandár bevonásával.

Szintén készenlétet rendeltek el öt Védelmi Romeltakarító és Kézi munkát végző Munkacsoport számára, összesen 250 fővel, vezetési és támogató elemekkel, illetve kijelölt technikai eszközökkel, 3-4 órás helyszínre érkezési idővel. A készenlétbe helyezett erők szükség esetén Pásztó térségében hajtanak végre esetleges evakuálási, illetve árvízi védekezési feladatokat.

A honvédség törvényi kötelezettségéből adódóan a Magyar Köztársaság katasztrófavédelmi rendszerének részeként Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszert működtet. Az MH erőinek katasztrófavédelmi alkalmazását a polgári erőforrások kimerülése vagy hiánya esetén a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság bázisán működő Kormányzati Koordinációs Bizottság útján felterjesztve kérhetik az érintett megyei Védelmi Bizottságok. Amennyiben a Kormányzati Koordinációs Bizottság még nem működik, vagy összehívását a kialakult helyzet nem indokolja, a megyei Védelmi Bizottságok közvetlenül az MH Központi Ügyeletén keresztül is kérhetik a Magyar Honvédség segítségét. A rendkívüli időjárás következtében kialakult veszélyhelyzetek elhárításának koordinációját az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság végzi, az elsődleges beavatkozásra kijelölt szervezetek képességeit meghaladó esetben kéri a Magyar Honvédség részvételét.

(Képeink az elmúlt hetek árvízi munkálatai során készültek.)

Kapcsolódó cikkek:
Továbbra is dolgoznak a katonák a töltéseken
Rekordszinten tetőztek a folyók, akcióban a honvédség
A honvédség is harcol a vízzel
Már három településen segítenek a katonák
Újabb 150 katona indult a gátakra
Már a katonák is segítenek a védekezésben