Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonazenekarok fesztiválja a legkatonásabb katonavárosban

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. május 22. 22:40

Második helyszínére, Székesfehérvárra érkezett a katonazenekari- és toborzófesztivál. A város főterén sorakozott fel a négy helyőrség, Szolnok, Veszprém, Szentedre és Székesfehérvár zenekara: az ő produkciójuk mellett bemutatkozott a tatabányai mazsorett csoport és a Székesfehérvári Kardforgató Hagyományőrző Egyesület is.

A zenekarok közös koncertje nyitotta meg a fesztivált, Hidas Frigyes Szignál című művét a székesfehérvári zenekar vezetője, Kardics Csaba százados vezényelte.

1595887507
A zenekari mű előadását követően József Péter, a Honvédelmi Minisztérium jogi szakállamtitkára köszöntötte a megjelenteket és a zenekarokat. Hangsúlyozta, hogy nagyon nehéz ma itt ünnepi beszédet mondani, mert a városban az elmúlt napokban nagyon sok olyan rendezvény volt, ahol már az ünnepi szónokok mindent elmondtak a katonák és Székesfehérvár kapcsolatáról. “Az vitathatatlan, hogy a katonák nagyon régóta kötődnek a város életéhez, mert ez a hely több évtizede ad otthont a magyar katonai csapatok vezetésnek. Napjainkban is itt működik a Magyar Honvédség katonai vezetése, akikkel a minisztériumból szinte naponta tartják a kapcsolatot. Az együttdolgozás miatt, azt is lehetne mondani, hogy a Székesfehérváriakkal szinte félszavakból is megértik már egymást. Székesfehérvár a legkatonásabb katonaváros", fogalmazott az államtitkár.

“A toborzás és a katonazene a történelem folyamán mindig összefonódott, mert a zene és az ének vonzóvá tette a katonák életét. Erre a rendezvényre is hangulati elemként hozták el a katonazenét. A hadsereg számára nagyon fontos az, hogy találkozzanak az emberekkel, hogy aki szeretné, megismerhesse a katonákat és a feladataikat", mondta József Péter, aki kiemelte: napjainkban egyre több iskola veszi fel tantárgyként a honvédelmi ismeretek oktatását. Több egyetemen már megvalósult a honvédelmi oktatás, ahol a hallgatóknak ezzel a tantárggyal kreditpontokat lehet szerezni. A katonaság várja azokat a fiatalokat, akik elhivatottságot éreznek a katonai pálya iránt. “A katonai szolgálat napjainkban egy szép hivatás, de egyben kaland is. Biztos jövőt ad azoknak, akik lelkiismeretesen teljesítik feladataikat és mellette lehetőségük van a külföldi szolgálattételre", hangzott el.

1595887508
"Kodály Zoltán szerint zene nélkül lehet élni, de nem érdemes. A katonazenekarok mindig népszerűek voltak. Kezdetben a katonák önmaguknak zenéltek a táborokban, biztatva egymást a csatára, de később megismerhették ezt a zenét a kivülállók is és a katonazenekarok fokozatosan váltak  a közös ünnepek, elmaradhatatlan részeivé. A katonazenekarok a zenén keresztül tudják bemutatni a katonai hagyományokat, ezért döntött úgy a honvédelmi vezetés, hogy az ország nagy katonai hagyományokkal rendelkező városaiban a toborzások mellett a zenekarok is jelenjenek meg", szólt az államtitkár, aki végezetül felkérte a Székesfehérvár polgármesterét, hogy nyissa meg a katonazenei fesztivált. Warvasovszky Tihamér köszöntötte a királyok városában érkezett vendégeket. Beszédében ő is hangsúlyozta, hogy a város története szorosan összefonódik a mindenkori katonai szervezetekkel, ezért a város büszkén viseli a katonaváros elnevezést. Az elmúlt napokban Székesfehérváron nagyon sok olyan rendezvény volt, ami a honvédelemhez, a katonasághoz kötődött. Nagyon fontosnak tartják, hogy ez a kapcsolat tovább folytatódjon, mert a hagyományok tisztelete és a hazafias érzések kialakítása a fiataloknál csak így érhető el.

Székesfehérvár nagyon szereti a zenét, ezért évente több zenei fesztivál, hangverseny megrendezésének szoktak helyet biztosítani. Ezért is nagy öröm számukra az, hogy ezt a rendezvényt itt most megrendezhetik, mert biztos abban, hogy ide a térre látogatók nagy élménnyel lesznek gazdagabbak. Reményét fejezte ki abban is, hogy a színvonalas bemutatókat és az ehhez kapcsolódó jókedvet az időjárás nem fogja elrontani.

A bemutatók sorát a mazsorett csoport nyitotta meg, akik katonazenekari kísérettel mutatták be produkciójukat, majd ezt követően a szentendrei zenekar zenés formációs bemutatóját láthatta a közönség. A helyi zenekar és a karabélyosok is nagy sikerrel mutatkoztak be a városuk polgárai előtt. A közönség mindhárom bemutatkozást nagy tapssal jutalmazta. Ezek után következett a Székesfehérvári Kardforgató Hagyományőrző Egyesület fellépése, akik páros kard harcokat elevenítettek fel. Vezetőjük elmondta, hogy ezek a fiatalok méltán viszik a Hunyadiak és a Zrínyiek zászlóit, mert hagyományőrzőként megpróbálják bemutatni a régmúlt harcosainak hadi tudományát. Ezt követően a katonazenekarok közös koncertjén minden zenekarvezető dirigált egy-egy zenekari művet.

A fesztivál végén Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere a Katonazenészek Indulóját vezényelte, és köszönt el ezzel a város lakosaitól.

1595887508
 

1595887508
1595887508
1595887509
1595887509
1595887509
1595887509
1595887509
1595887510
1595887510
1595887510

Fotó: Tóth László