Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország-EU csúcstalálkozó

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 22. 13:14

A távol-keleti Habarovszkban megkezdte munkáját az Oroszország-Európai Unió csúcsértekezlet, amelynek központi témája a globális gazdasági válság áthidalásában való együttműködés.

Oroszországot a találkozón Dmitrij Medvegyev elnök, az uniót José Manuel Barroso, az EU bizottságának elnöke, Václav Klaus, a soros elnöki tisztet betöltő Csehország államfője, és Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főmegbízott képviseli. A találkozóra meghívták Anris Piebalgs energetikai biztost is, tekintettel a napirenden szereplő energetikai kérdésekre. Az orosz fél újra felhozza az európai energetikai biztonság új jogi alapjainak és az új európai biztonsági architektúra kidolgozására vonatkozó medvegyevi koncepciókat.

Az orosz elnök a keleti partnerség oroszellenes élétől tart

Dmitrij Medvegyev orosz elnök óva intett pénteken attól, hogy az Európai Unió által kezdeményezett keleti partnerség programja “oroszellenes szövetséggé" alakuljon.

“Zavar minket az a jelenség, hogy bizonyos országok egy Oroszország elleni partnerségként próbálják felfogni a kezdeményezést" – fogalmazott Medvegyev az uniós vezetőkkel együtt tartott sajtótájékoztatóján a távol-keleti Habarovszkban.

Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főmegbízott igyekezett eloszlatni az orosz kételyeket, sőt felajánlotta Moszkvának, hogy vegyen részt az eredetileg hat volt szovjet tagköztársaság számára meghirdetett keleti partnerség keretében megvalósuló programokban.