Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kihívás, önismeret és önfegyelem

Szöveg: Kánya Andrea |  2008. január 28. 12:26

A 160 éves Honvédség történetében talán még soha nem látott érdeklődés fogadta a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem nyílt napját: Szekeres Imre honvédelmi miniszter megnyitó beszédét többen már csak a földön ülve hallgathatták végig. Tavaly tizenötszörös túljelentkezés volt, a nyílt napból ítélve idén is legalább ilyen arányban jelentkeznek a hallgatók. Batthyány Lajos bizonyára élvezte volna e napot.

Ma Magyarországon 23.850 hivatásos, szerződéses katona van állományban. A tisztek több mint 70 százaléka idegen nyelven beszél, és több diplomával rendelkezik. A Magyar Honvédség helytáll, legyen szó tiszai árvízről, vagy a pár hete szerencsére be nem következett balatoni tragédiáról. Vadászpilótaként, diplomataként vagy mérnökként diplomát szerezhetnek a Zrínyi Miklós Egyetemen.

– Magyarország biztonságban van – kezdte meg beszédét Szekeres Imre honvédelmi miniszter. De ahogy mondta, ez a biztonság mindig relatív.

„Mindig történhet valami váratlan, szokatlan, és mivel modern világban élünk, amiben számos olyan természeti, ipari, környezeti veszély leselkedik rá, amely szintén ezt a biztonságot kérdőjelezheti meg. Éppen ezért szükség van a magyar honvédségre. Azért, hogy együtt hasonló gondolkozó országokkal, népekkel közösen garantáljuk a biztonságunkat, és azért is, hogy ha itthon bármilyen katasztrófa a magyar állampolgárok, nők, férfiak életét, biztonságát veszélyezteti, akkor mindig legyen valaki, aki a biztonságukra gondol".

A miniszter a megnyitóbeszédben kitért a jelenkori magyar politikára is. „2006-ban és 2007-ben a magyar országgyűlésben példátlan módon, ebben a felfordult politikai világban minden fontos kérdést, ami a honvédséget érinti, az országgyűlés minden pártja támogatta, és alig volt olyan országgyűlési képviselő, aki másképp szólt volna".

A megnyitó végén Szekeres Imre a XIX és XX. század tragédiáit emelte ki. Szerinte a Honvédség megtartotta tartását, erkölcsi rendjét.

„Mikor a honvédség megalakult, Batthyány Lajos azt mondta, hogy a nemzetet és a felemelkedést fogja szolgálni." A miniszter kijelentette: a szervezet ma is ilyen. A megnyitó után rövid kérdezz-felelekre volt lehetősége az újságíróknak Szekeres Imrével, illetve azzal a két fiatallal, akik az Egyetemet népszerűsítik: Mészáros Katalinnal és Molnár Dénessel.

Kihívás

„Ez egy nagy kihívás, mert aki műszaki pálya iránt érdeklődik, annak is különleges lehetőség, hiszen egy új technikát, technológiát ismerhet meg, akit maga a katonaság, mint az önkifejezés formája érdekel, hogy a biztonság megteremtésében részt vehet, hogy állandó készenlétet tud felmutatni és társadalmilag is magas értéket mutat fel, különböző motivációk ütköződnek"- mondta el a miniszter a honvedelem.hu-nak.

„A teremben, ahogy végignéztem, legalább annyi nő volt, mint férfi, ez jelzi, hogy nyílik a modernizáció révén a lehetőség nemcsak a férfiaknak, hanem a nőknek is hogy katonák legyenek. A nők aránya a Honvédségben eléri a 20 százalékot". Kérdésünkre, miszerint ha most választania kellene, mely szakra jelentkezne, a miniszter egyértelműen a műszakit említi. „Mérnök vagyok eredetileg, az érdeklődésem megmaradt, tehát a műszakit választanám, ezen belül az informatikait".

1595872812

Mészáros Katalin és Molnár Dénes, a két „plakátarc" is készségesen várja az újságírók kérdéseit. Dénes pilótaegyenruhában, Katalin kosztümben, csakúgy, mint a plakáton is.

„Katonai vezető szakon másod éves vagyok, ha elvégzem, pilóta leszek. Gyermekkori álom volt természetesen, hiszen mindenki vágya a repülés." Dénes a felvételire is szívesen emlékezik vissza: „Másodikra vettek csak fel. 17 évesen jelentkeztem először, és úgy gondolták, hogy még éretlen a személyiségem. A pszichológiai vizsgálaton szűrtek ki. Volt ugyan valamilyen képem a Honvédségről, ami megfelelt annak, amit ma is gondolok, csak gyerekfejjel ide bekerülni nem túl megalapozott és nem jó."

Dénes a honvedelem.hu-nak kifejtette, hogy az egyetem után szinte biztos karrier vár rá.

„Ez az egyik legbiztosabb karrier Magyarországon. Minden végzett tisztnek megajánlják az első tiszti beosztást, ez azt jelenti, hogy augusztusban végzünk és már szeptemberben hivatásosan kezdjük meg valamely egységnél a szolgálatot."

Mészáros Katalin már negyedéves a védelmi igazgatási szakon, illetve elsős a biztonság- és védelempolitikain.

„Nálunk családi hagyományról van szó, a szüleim katonák, tehát nem állt távol tőlem, másrészt érdekelt, hogy zajlik ez a nagyvilágban. Az elhelyezkedés attól függ, ki mi iránt érdeklődik. Ha a katonai dolgok iránt érdeklődsz, akkor a magyar honvédség egyenes irányban elérhető, a másik lehetőség pedig a civil szféra, ahol széles körben el lehet helyezkedni – például minisztériumokban".

Katalin és Dénes az interjúk után visszamegy a díszterembe, hogy előadást tartson arról, miért is jó zrínyisnek lenni.

„Kihívás, önismeret, lehetőségek, önfegyelem, bajtársiasság"- röviden és tömören, ahogy ők látják.

Lúdtalp és szemüveg

A díszteremben ezután Siposné Kecskeméthy Klára ezredes asszony tolmácsolásában tudjuk meg, milyen kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy felvételt nyerjünk az egyetemre. Egyrészt az általános és legszéleskörűbb egészségügyi vizsgálatokon kell átesni: laborvizsgálatok (vér és vizelet), drogteszt, hallásvizsgálat, nőgyógyászati vizsgálatok.

Nem alkalmas az a személy azonban, aki például jelentős túlsúllyal, magas vérnyomással, légzési vagy emésztési panaszokkal küzd. Végezetül ideggyógyászati vizsgálat alá vetik a jelentkezőket – szintén kizáró tényező az alkoholizmus vagy a droghasználat.

A látásélesség és fogászati vizsgálat eredményeiről az ezredes asszony igen finoman fogalmaz:

„Gond lehet például az olyan mértékű foghiány, mely a rágóképességet veszélyezteti", mondja.

1595872812

Az előadáson megtudjuk, a felvételin 250 pontot kell elérni, ez az ún. T3-as módszer.

A dísztermi programok alatt, és után lehetőség van az első emeleti kis termekben konzultálni és tanácsot kérni. Felkészítik, és pontosan elmagyarázzák az érdeklődőknek, hogy hogyan zajlanak a felvételik, sőt arra is választ kaphatunk, lehet- e valaki szemüveggel katona (szemüveges kollegám felháborodására kiderül: katonai vezető, felderítő nem lehet).

A lúdtalpasak is elkeseredtek kicsit, hiszen az is kizáró tényező, ám megtudjuk, térképészetet még tanulhatnak az egyetemen.

A beszélgetés után sétát tehetünk a szomszédos épületben, ahol a tanárok készségesen állnak az érdeklődők jelentkezésére, hogy bemutassák a szakokat.

Betekintést nyerhetünk a biztonság és védelempolitikai alapszakról, a katonai vezetői szakról, a nemzetbiztonsági, illetve a büntetés-végrehajtási nevelő alapszakról- mindezt érdekes híradástechnikai vagy katonai eszközök bemutatásával, kiállításával szemléltetik.

Fél tizenegykor kezdődik az udvaron a katonai bemutató, mely a nap fénypontja minden érdeklődő számára. Miközben a feketére kent arcú, terepruhás katonák bemelegítenek, Nemes Antal őrnagy köszönt minket, és megkér, ha lehet, húzódjunk minél hátrébb, nehogy bajunk essen. A bemutatón aztán az is kiderül, a fiúknak van humoruk: miután a nézőközönség felé fordulva lőnek – természetesen vaktölténnyel – és sokan “szívrohamot kapnak", a különböző harci technikákat bemutatva abból is tanulhattunk: például mi történik, ha valaki kislapáttal támad ránk.

A húszperces bemutató után aztán az érdekődők az ebédlő felé veszik az irányt, azonban a napnak még nincs vége, hiszen ebéd után kezdődik a krav maga-bemutató.

Harcművészetből, bátorításból, önfegyelemből tehát jócskán kaptunk a nap folyamán, és az ott megjelent, érettségi előtt állók arcán nem láttam mást, csak lelkesedést és elszántságot. Sok sikert nekik!

1595872812