Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovóba látogatott a honvédelmi miniszter

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. július 10. 17:23

Dr. Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere két napos látogatásra Koszovóba utazott július 08-09-én. A vizit fő célja az volt, hogy a tárcavezető megismerje az országban szolgáló magyar katonák élet- és munkakörülményeit.

A honvédelmi tárca vezetőjét hivatalos útjára elkísérte többek között Eleni Tsakopoulos Kounalakis asszony, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, Kelemen Tas, a HM Védelempolitikai Főosztály főosztályvezetője, Horváth József dandártábornok, a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgató helyettese, Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese és Robert W. Duggleby ezredes, az Amerikai Egyesült Államok Magyarországra akkreditált katonai attaséja is.

A magyar légierő AN-26 típusú szállító repülőgépe július 08-án a késő délutáni órákban landolt a pristinai katonai repülőtéren, ahol Imecs Zoltán, a Magyar Köztársaság Koszovóba akkreditált nagykövete, Mata Imre alezredes, a KFOR-ban szolgáló magyar katonák nemzeti rangidőse, Katona Zoltán mk. alezredes, a Többnemzeti Nyugati Harccsoport (MNBG- W) törzsfőnöke és Cseklán István őrnagy, az MH KFOR Kontingens parancsnoka fogadta a honvédelmi miniszter vezette delegációt.

 

A repülőtérről rendőri felvezetéssel, az MH KFOR Kontingens kijelölt állományának biztosításával a Magyar Köztársaság Nagykövetségére hajtott a delegációt szállító konvoj, ahol a nagykövet állófogadáson látta vendégül a delegáció tagjait. Köszöntőjében Imecs Zoltán kiemelte, hogy dr. Hende Csaba az első miniszter az új kormányból, aki ellátogatott az országba. Beszédében hangsúlyozta, hogy megtiszteltetés számára, hogy találkozhat a védelmi tárca vezetőjével.

Válaszában a miniszter rámutatott, hogy a nagykövet korábban a Magyar Honvédségben szolgált, mint mélységi felderítő. Ez remek példája annak, hogy a magyar katonák olyan felkészültséggel rendelkeznek, amely aktív szolgálatuk befejeztével is arra predesztinálja őket, hogy komoly és felelősségteljes beosztásokban szolgálják hazájukat.

Másnap a tárcavezető látogatást tett a KFOR Főparancsnokságon, ahol jelentéseket hallgatott meg az ott szolgáló magyar katonák feladatairól. Mata Imre alezredes a KFOR jelenlegi és jövőbeni szerepéről, valamint a főparancsnokságon szolgálatot teljesítő magyar katonák feladatairól tájékoztatta a minisztert és a delegáció tagjait. Papp Gábor őrnagy, az RSOM (Reception Staging Onward Movement; Fogadás, Állomásoztatás, Előremozgatás) csoport parancsnoka az alegység felépítéséről, feladatairól, az Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoportban (Joint Logistic Support Gropup, JLSG) elfoglalt helyéről tett jelentést.

 

A jelentéseket követően dr. Hende Csaba hivatalos látogatást tett Markus J. Bentler altábornagynál, a KFOR erők főparancsnokánál, akivel a KFOR előtt álló fő feladatokról, és az erők átalakításának aktuális lépéseiről tartottak hivatalos megbeszélést. Az érintett kérdéseket és az azokkal kapcsolatban kialakított álláspontjukat közös sajtótájékoztatón ismertették a megjelent újságírókkal.

Programja folytatásaként dr. Hende Csaba állománygyűlésen találkozott a törzstisztekkel, ahol meghallgatta a szolgálat ellátásával kapcsolatban felmerülő problémáikat, a felmerülő kérdésekre a helyszínen válaszolt.

A pristinai program zárásaként a delegáció helikopterre szállt és átrepült Pec/Pejëbe, ahol az MH KFOR Kontingens katonai tiszteletadással fogadta a tárcavezetőt és kíséretét. A Himnuszt dr. Hende Csaba együtt énekelte a fogadásának tiszteletére felsorakozott díszszázad állományával. Elmondta, hogy nagy hatást gyakorolt rá, hogy együtt énekelhetett egy századnyi magyar katonával, tervei között szerepel, hogy a Himnusz éneklését az alaki szabályzat módosításával bevezeti minden nemzeti, vagy katonai ünnep alkalmával. A fogadást követően a vendégek az MNBG- W parancsokságára mentek, ahol Katona Zoltán mk. alezredes az MNBG- W, míg Cseklán István őrnagy az MH KFOR Kontingens felépítéséről, feladatairól jelentett a tárcavezetőnek. A tájékoztatók után a honvédelmi miniszter jó hangulatú munkaebéden találkozott Davide di Bartolo ezredessel a Többnemzeti Nyugati Harccsoport parancsnokával, ahol kötetlen beszélgetés keretében tájékozódott a harccsoportot érintő kérdésekről.

 

Ezt követően dr. Hende Csaba a Villaggio Italia táborban állománygyűlésen tájékoztatta a katonákat az egységes közszolgálati egyetem létrehozásával kapcsolatos terveiről, illetve annak szükségességéről, hogy a magyar katonák megbecsülése növekedjen. Kiemelte, hogy a Magyar Honvédségben szolgálók megérdemlik a társadalom teljes egészének tiszteletét, mert ők azok, akik a legfontosabbat, az életüket is feláldozzák hazájukért. Annak érdekében, hogy a katonai hivatást vonzóvá tegyék a fiatalok számára a honvédelmi tárca mindent meg fog tenni. Ehhez a hagyományok tisztelete éppúgy elengedhetetlen, mint a nyitás a magyar társadalom irányába egy sokkal közvetlenebb, nyíltabb kommunikáció megteremtésével.

A látogatás zárásaként a miniszter kötetlen formában, állófogadáson személyesen találkozott a harccsoport alárendeltségében szolgáló MH KFOR Kontingens állományával. Az állófogadáson dr. Hende Csaba is és Benkő Tibor altábornagy is személyesen beszélgetett a kontingens állományával az őket érintő kérdésekről, a felmerülő problémákat a helyszínen közvetlenül megválaszolva.

Szöveg: Kátai Róbert szds.
Fotó: Szalai Szilvia