Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látogatás Mazar-e Sharifban

Szöveg: MH PRT-9 |  2010. október 12. 15:09

Az afganisztáni hadszíntéren tájékozódott a magyar katonák helyzetéről Orosz Zoltán vezérőrnagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese. A delegáció az afganisztáni szerepvállalás egy újabb elemének beiktatására, a kabuli Nemzetközi Repülőtér vezető nemzeti szerepének ünnepélyes átadás-átvételére érkezett az ázsiai országba.

A küldöttség afganisztáni tartózkodása során meglátogatta mindazon helyőrségeket, melyben egyéni beosztásban, vagy kontingensben magyar katonák szolgálnak.

A Mazar-e Sharifba érkezett delegációt dr. Révész Gyula mérnök ezredes,

1595908544
a Magyar Honvédség Nemzeti Támogató Elem Afganisztán (MH NTE Afganisztán) parancsnoka fogadta. Orosz vezérőrnagy meglátogatta a német Tábori Kórházat, amelyben magyar orvosok és ápolók is szolgálnak. Ellátogatott Camp Spann táborba, ahol az ANA műszaki iskola magyar mentorainak munkájával ismerkedett. Látogatása során találkozott Hans-Werner Fritz vezérőrnaggyal, az ISAF Északi Regionális Parancsnokság (ISAF RC N) parancsnokával, az amerikai 4. CAB parancsnoki állományával, a Mazar-e Sharif-i német repülőosztály parancsnokával.

A delegáció meglátogatta az ISAF RC N Összhaderőnemi Műveleti Központját, amelyben szintén számos magyar katona teljesít ügyeleti szolgálatot. Meghallgatták az MH NTE Afganisztán parancsnokának jelentését a kontingens szerepéről,

1595908544
feladatrendszeréről, a készenlét elérése óta végrehajtott feladatokról, az új afganisztáni hadszíntéri logisztikai ellátás rendszeréről. Ezt követően Orosz vezérőrnagy és a delegáció tagjai mécsesgyújtással és főhajtással tisztelegtek a hadszíntéren elesett magyar katonák emléktáblái előtt.

A vezérkari főnök helyettese Mazar-e Sharifban állománygyűlésen értékelte az afganisztáni missziók tevékenységét, valamint válaszolt az itt szolgálatot teljesítők kérdéseire. Orosz tábornok átadta honvédelmi miniszter által adományozott Hazáért kitüntető címet a MH NTE Afganisztán állományába tartozó Ress Dániel őrmesternek, valamint a Sebesülési Szolgálati Érdemjelet Visnyóczki Kálmán szakaszvezetőnek. Mindketten a 2010. augusztus 23-i harci cselekmény ideje alatt tanúsított kiemelkedő helytállásuk elismeréseként kapták az elismeréseket.

Fényképezte: Bánszki Tamás százados