Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy katonai helikopter Törökszentmiklósnál – egy katona meghalt

Szöveg: Révész Renáta |  2008. január 31. 19:38

Csütörtök este fél hét körül futott be a riasztás a tűzoltósághoz, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében lakatlan területre zuhant egy helikopter. A Magyar Honvédség MI8-as helikoptere szenvedett súlyos balesetet. Egy ember meghalt, ketten súlyosan, egy személy pedig könnyebben sérült.

A szerencsétlenség Óballa település közelében, Törökszentmiklóstól északra történt az MH 86. Szolnoki Helikpoterbázis gépével, amelyen összesen négy fő utazott. A Honvédelmi Minisztérium Média Osztályának közlése szerint a katonák kiképzési repülést folytattak, amikor a helikopterük – egyelőre tisztázatlan körülmények miatt – a földnek ütközött.

A tűzoltók a lángokat mostanra már eloltották, a sérülteket kimentették. A helyszínelés azonban ezekben a percekben is tart.

Dobson Tibor az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője lapunknak megerősítette a baleset tényét:

– A riasztást követően nagy erőkkel vonultak a kollégák, mintegy 6 tűzoltóautó 20 fős személyzettel érkezett a helyszínre. Sajnos egy ember meghalt, míg két személyt súlyost, egy pedig könnyű sérülésekkel szállítottak el a mentők. A kollégáim a lángokat megfékezték. A balesetnek a helikopteren utazókon kívül nem voltak részesei, a jármű lakatlan területen zuhant le. – mondta el a honvedelem.hu-nak Dobson Tibor.

Arról, hogy pontosan mi történt, illetve a katasztrófa miért következett be egyelőre nem lehet biztosat tudni.

A baleset hírére Szekeres Imre honvédelmi miniszter illetve Havril András vezérkari főnök a tragédia helyszínre indult.


Magyar katonai légibalesetek az elmúlt 10 évben
(forrás: mti)

* 1998. július 4. – A szabadszállási városi nap alkalmából tartott bemutatón – manőverezés közben – lezuhant egy Zlin-142 típusú kétszemélyes oktatógép. A gépen tartózkodó két személy szörnyethalt. A gép a lakott területhez közel lángolva csapódott a földbe, de más sérülés nem történt.

* 1998. július 23. – Kecskeméten az augusztus 22-23-i nemzetközi repülőnap előkészületeiről tartott szakmai sajtóbemutatón lezuhant egy MiG 29-B típusú vadászrepülőgép. Az első osztályú vadászpilóta életét vesztette. Ez volt az első az 1993-ban Magyarországra érkezett 28 darab MiG 29-es közül, amely lezuhant.

* 1999. június 3. – Kiskunhalas térségében műszaki meghibásodás miatt kényszerleszállást kellett végrehajtania a Magyar Honvédség egyik Mi-24-es helikopterének. A kényszerleszállás közben senki nem sérült meg, és anyagi kár sem keletkezett.

* 2001. április 12. – Kiképzés közben összeütközött két Mi-24 típusú katonai helikopter a Veszprém megyei Gyulafirátót térségében, a Magyar Honvédség központi gyakorlóterén. A gépek kényszerleszállást hajtottak végre, amely során az egyik helikopter kigyulladt. Két katona meghalt, ketten megsérültek.

* 2002. október 29. – Műszaki hiba miatt Kassa közelében lezuhant egy szlovák felségjelet viselő Albatros L-29 típusú gyakorló repülőgép, de a gép két magyar pilótája katapultált és sérülés nélkül ért földet. A magyar pilóták a kassai Stefánik Repülőakadémián továbbképzésen vettek részt.

* 2003. november 13. – Szolnoktól északra, Tiszagyenda mellett kiképzési repülés közben lezuhant a honvédség egy JAK-52 típusú gyakorlógépe, a két pilóta életét vesztette. A tragédiát a vizsgálatok szerint nagy valószínűséggel a motor túlzott lehűlése és porlasztójának eljegesedése okozta.

* 2005. május 11. – Lezuhant egy MiG-29-es vadászgép Kecskeméten – lakott területen kívül – gyakorlórepülés közben, miután repülés közben leállt a repülőgép egyik hajtóműve. A pilóta katapultált.