Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ma is hazafias gondolkodású emberekre van szükség”

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. március 9. 15:12

Március 15-e alkalmából a Honvédelmi Minisztérium ünnepséget rendezett a Stefánia Palotában, mely során a honvédséggel együttműködő társadalmi szervezetek, egyesületek tisztségviselői és tagjai vehetek át kitüntetéseket és elismeréseket. A rendezvényen részt vett Dr. Vadai Ágnes, a tárca államtitkára is.

Az államtitkár beszédében a forradalmat méltatva azt mondta: 1848 márciusának eseményeit minden évben felidézve érezhetjük, kivételes, csodálatra méltó korszak volt történelmünkben. „Mindig csodálattal néztük, olvastuk a hős hazafiak történeteit, akik nagy dolgokat vittek véghez: volt bátorságuk életük árán is hű maradni elveikhez, céljaikhoz, szembemenni a hatalommal, sőt, fegyvert is ragadni, ha más kiút már nem létezett. És nem magányosan, hanem sok követőjükkel egyetemben."

Vadai Ágnes hozzátette¨1848 visszafordíthatatlan folyamatokat indított el az ország történelmében. „A márciusi pontokat követték az áprilisi törvények és mindezek erjesztő hatása – a forradalom bukása ellenére – lassan, néhány év alatt meghozták gyümölcsüket. Olyan mértékben alakult át az ország, hogy ma is 1848. március 15.- től eredeztetjük a modern és haladó Magyarország kialakulását. Ebben a mai Magyarországban éppúgy szükség van hazafias gondolkodású, a honért, a honvédelemért tenni akaró emberekre, mint 162 évvel ezelőtt."

Az államtitkár kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség körül szerveződő civil szervezetek, egyesületek tagjai hagyományokhoz méltón ápolják az  1848-as eszméket és azon vannak, hogy még többeket bevonjanak a hazáért, a honvédelemért tenni akarók táborába. „Számtalanszor bebizonyították, hogy önök nélkül nincs hagyományőrzés, nincs hatékony toborzás és újabban honvédelmi oktatás sem", hangsúlyozta az államtitkár, aki ezek után a kitüntetetteknek elismeréseket – így Honvédelemért Kitüntető címeket, Emlékplaketteket és emléktárgyakat, valamint Aranykor Kitüntető elismerést is – adott át.

1595898053
 

Az ünnepség a Honvéd Együttes műsorával folytatódott, végezetül pedig állófogadásra került sor, melyen pohárköszöntőt mondott Juhász István vezérőrnagy, a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály főosztályvezetője. „Azt hiszem,1848 és 1849 volt az az időszak, mikor a társadalom összefogott, és mikor vállvetve harcolt katona és polgár egyaránt. Meggyőződésem, erre az összefogásra ma is szükség van. Önök azok a szervezetek, akik ezt ma megvalósítják"- mondta a megjelenteknek a vezérőrnagy, aki megköszönte a szervezetek munkáját.

1595898054
 

1595898054
1595898054
1595898054